Opinie

    • Carolien Roelants

Het afvalmanagement van de kalief

Even terug naar de Islamitische Staat. Aan de afdeling van de hoofdafhakkers en andere moordenaars heeft de kalief zelf via video’s en foto’s volop aandacht gegeven om de tegenpartij te terroriseren. Of om de prijs voor gijzelaars op te voeren. Maar veel minder is hier bekend over de inrichting van het binnenlands bestuur. Om duidelijke redenen zijn er in het gebied van de IS in Irak en Syrië tot dusverre maar enkele buitenlandse journalisten geweest, die vooraf degelijke afspraken hadden gemaakt om niet als gijzelaar in oranje pak te eindigen. Wel werd de Britse gijzelaar John Cantlie enkele weken geleden door zijn cipiers op pad gestuurd om het dagelijks leven in Mosul te laten zien. Maar dat is alleen maar de buitenkant en dan nog alleen wat de kalief wil laten zien.

Een IS-expert in Londen, Aymenn al-Tamimi, heeft nu een hele reeks verordeningen vertaald die de Islamitische Staat in de Iraakse provincie Niniveh (Mosul) heeft uitgevaardigd, en die op zijn blog gepubliceerd. Wanneer de winkels precies tijdens het gebed dicht moeten bijvoorbeeld. Dat is niet veel anders dan in Saoedi-Arabië, hoewel ik het gevoel heb dat in Mosul anders dan in Riad de klanten tijdens het gebed niet onrustig voor de winkels staan te dringen. Maar die regels voor het weggooien van afval!

U moet weten dat het in Irak een enorme viespeukerij is. Dus het nieuwe hoofd afvalmanagement van de IS moet een even harde fanaticus zijn als de chef van de hoofdafhakkers. Want kijk maar naar zijn regels: vuilniszakken mogen pas ná het avondgebed worden buitengezet voor de vuilnisman. Afval mag niet op braakliggend land worden gedumpt. Het is verboden papier en lege flessen en containers uit de auto te gooien. Parken, straten en verlichting moeten netjes worden gehouden. Het is absoluut verboden vee te houden binnen de stadsgrenzen van Mosul. Elk huishouden moet elke maand ongeveer anderhalve euro afvalbelasting betalen en niemand mag de vuilnisman meer geven dan het officiële tarief (kennelijk eist die vaak fooi). Alles op straffe van boetes, van wel 15 euro voor een weggegooid papiertje. 15 euro voor een papiertje! En bij niet-betalen hechtenis. Hier wordt gelukkig niks afgehakt.

Ik vond ook nog in The Guardian een artikel dat u misschien interessant vindt over een nieuwe instantie in het kalifaat die vrouwen raad geeft hoe ze een goede echtgenote van jihadisten kunnen zijn. Dus recepten voor een voedzame snack tijdens de strijd die „kracht en uithoudingsvermogen van de mujahid [islamitische strijder] versterkt”. Tips om eerstehulpvideo’s te bekijken, en die te oefenen op een jongere zus. En advies hoe vrouwen weigerachtige mannen ertoe kunnen brengen zich bij de jihad aan te sluiten.

En de vuilniszak buiten te zetten. Fascinerende lectuur. En weet wel: met effectief, niet-corrupt bestuur kan de kalief zich populair maken bij de burgers. Ondanks die hoofden.

    • Carolien Roelants