Gedupeerde Rotterdammers kunnen voorlopig niet naar huis

Brandweermannen in de Rotterdamse Moddermanstraat ANP / Evert-Jan Daniels

Het flatgebouw dat gisteravond in Rotterdam ernstig werd beschadigd door een explosie is gestut. De komende dagen wordt onderzoek gedaan naar de toestand van de constructie, meldt persbureau ANP. Voorlopig is het gebouw aan de Moddermanstraat echter onbewoonbaar.

Pas als de toestand van het pand goed wordt bevonden kunnen bewoners terug om hun eigendommen en eventueel hun huisdier op te halen. De ruim honderd inwoners van het complex van 58 woningen zullen de komende tijd elders moeten verblijven. Voor de bewoners van de zwaarst beschadigde woningen kan het zelfs maanden gaan duren.

Niet gesloopt

Hoewel de technische staat van het gebouw slecht is, verwacht directeur Peter van Lieshout van woningbouwvereniging Havensteder niet dat het gebouw moet worden afgebroken. Waarschijnlijk kan de schade worden hersteld, aldus de directeur. Wel zijn zeker twee woningen volledig uitgebrand.

De gedupeerden, die de nacht in een hotel doorbrachten, moeten nu zelf via hun verzekering voor onderdak zorgen. Mogelijk is niet iedereen tegen dit soort gevallen verzekerd. “Als mensen in de knel komen, proberen we een oplossing te verzinnen”, aldus Van Lieshout.

Door de explosie raakten veertien mensen gewond, van wie drie ernstig. De bewoner van het appartement waar de explosie plaatsvond is een van de zwaargewonden. De politie heeft hem wegens zijn verwondingen nog niet kunnen ondervragen. De oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend, maar Van Lieshout gaat uit van een gasexplosie.

    • Casper van der Veen