Derde bommelding in Brussel in een dag - man opgepakt

Het Europees Parlement in Brussel. Foto ANP / Lex van Lieshout

Voor de derde keer in een dag heeft de politie in Brussel gebouwen ontruimd vanwege een bommelding. Na de Amerikaanse ambassade en delen van het Europees Parlement is nu ook het paleis van justitie ontruimd, zo meldt het Belgische persbureau Belga vanmiddag. In totaal werden zo’n vijfhonderd mensen geëvacueerd.

In de eerste twee gevallen was sprake van een vals alarm, iets wat de laatste tijd wel vaker voorkomt in België. In drie weken tijd zou de politie maar liefst 13 valse meldingen van bommen hebben gekregen, zo schrijft de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Man in legerkleding opgepakt

Inmiddels heeft de politie een Slowaakse man opgepakt, omdat hij een legeroutfit aan had en zich verdacht gedroeg. Hij gedroeg zich niet agressief, maar eiste wel een onderhoud met Martin Schulz, president van het Europees Parlement. Na onderzoek zou de politie een vuurwapen en een kettingzaag in zijn auto hebben gevonden. Ook werd de politie en ontmijningsdienst DOVO (wiki) ingeroepen.

Twitter avatar AncaCovaliu Anca Covaliu Looks quite serious…part of #EP evacuated today. Full of police! http://t.co/p9ZBKRxkZh

Eerder op de dag werden al vier gebouwden van het Europees Parlement in Brussel uit voorzorg ontruimd, nadat in de nabijgelegen Montoyerstraat een verdacht voertuig is aangetroffen. Volgens de Belgische krant De Morgen gaat het om panden waar administratieve diensten van het Parlement zijn gevestigd.

Van explosieven leek geen sprake te zijn, zei Delphine Collard (woordvoerder van het Europees Parlement) tegen de krant. Vanmorgen bekeek de politie een verdacht voertuig bij de Amerikaanse ambassade aan de Regentlaan in Brussel. Het bleek vals alarm. Wel was de binnenring een uur lang afgesloten.

    • Sterre van der Hee