Fransman Champagne niet meer in de race voor voorzitterschap FIFA

Jerôme Champagne, hier rechts op een archieffoto, staakt zijn poging om Sepp Blatter van de FIFA-troon te werpen. Foto EPA / Julien Warnand

Jerôme Champagne doet niet meer mee in de strijd om het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA. De 56-jarige Fransman moest zich terugtrekken omdat hij te weinig steun kreeg, zo maakte hij vandaag in een verklaring bekend. Champagne wist slechts drie landen achter zich te krijgen, terwijl er vijf nodig waren.

Als verklaring voor de geringe steun wijst de vroegere FIFA-bestuurder met de beschuldigende vinger naar de sfeer binnen de voetbalbond. Volgens Champagne durfden de landen hem niet openlijk te steunen uit angst voor represailles van de mondiale voetbalbond, zo meldt Reuters. Hij zegt daarover in zijn verklaring:

“Ondanks de teleurstelling ben ik niet verbitterd. Ik weet hoe de piramidale structuur in het voetbal werkt.”

Verbaasd over kandidatuur Van Praag

Champagne is niet de eerste die de strijd tegen regerend FIFA-voorzitter Sepp Blatter staakt. Eerder trok zijn landgenoot David Ginola zich al terug vanwege gebrek aan steun. De andere kandidaten – Michael van Praag, de Portugees Luis Figo en Ali bin Al-Hussein uit Jordanië – kregen wel voldoende steun om door te gaan.

Toen Michael van Praag, voorzitter van de Nederlandse voetbalbond KNVB, vorige week bekendmaakte mee te dingen naar de functie van Blatter, reageerde Champagne verbaasd. Hij zei daarover tegen de NOS:

“Van Praag heeft zich de afgelopen maanden positief over mij uitgelaten. Hij heeft gezegd dat ik een waardige kandidaat ben.”

Blatter sinds 1998 voorzitter FIFA

De inmiddels 78-jarige Blatter is sinds 1998 voorzitter van de FIFA en doet momenteel een gooi naar een vijfde termijn. Op 29 mei kiezen de 209 landen die zijn aangesloten bij de mondiale voetbalfederatie een voorzitter.

    • Joost Pijpker