Helft van nieuwe dino was nek

Chinese langnekdino Qijianglong wordt bedreigd door vleeseters. Illustratie Cheung Chungtat

Op de derde verdieping zou hij zo naar binnen kijken. De Chinese langnekdinosaurus Qijianglong was 15 meter lang – en de helft daarvan was nek. Zijn naam betekent ‘de draak van Qijian’. Qijianlong was een mamenchisauriër, een geslacht van Aziatische langnekdino’s. Mamenchisauriërs waren dan wel niet de langste dino’s die ooit geleefd hebben, maar wel de dino’s met de langste nekken in verhouding tot hun lichaam. Een team van Chinese, Canadese en Japanse paleontologen beschreef de fossielen van Qijianglong vorige week in het Journal of Vertebrate Paleontology. Bijzonder is dat niet niet alleen de reusachtige wervels, maar ook de kleine kop van de dinosaurus bewaard is gebleven. De schedels van langnekdino’s lieten na de dood vaak snel los. Omdat de schedelnaden nog niet dichtgegroeid zijn, denken de onderzoekers dat dit 15 meter lange exemplaar nog een jonkie was. Qijianglong leefde 160 miljoen jaar geleden, in het late Jura. (NRC)