Elke klank is overwogen

Het afgelopen jaar stapte de Iraans-Nederlandse zangeres Sev-daliza de internationale elektronicawereld binnen. Sevdaliza, die haar muziek zal uitbrengen via het Britse Warp-label, liet horen dat ze het minimalisme niet schuwt.

Zoals te horen op haar eind deze maand te verschijnen ep (zes nummers) neigt haar muziek naar de gedeconstrueerde dance van FKA Twigs. Het is een ‘knap’ soort muziek, waarin elke klank weloverwogen lijkt. Soms verandert het minimalisme in kaalheid en heeft een nummer te weinig ruggegraat om de spanning vast te houden. De tracks The Other Girl en Backseat Lov’ zijn twee hoogtepunten van de ep. De sobere aanpak heeft als voordeel dat elke klank glorieus zijn entree maakt: de tikkende wekker, de knallende zweep, en de ronkende onderstroom klinken scherp afgetekend. De keyboardklanken zijn vaak ‘old skool’, zoals bij het Engelse duo Disclosure. Sevdaliza’s stem is de leidraad, soms zwoel, soms gedragen.

    • Hester Carvalho