Australische journalist van Al-Jazeera vrijgelaten, twee collega’s nog vast in Egyptische cel

Precies vierhonderd dagen nadat hij op 29 december 2013 in Kairo werd gearresteerd, heeft de Australische journalist Peter Greste gisteren de gevangenis én Egypte kunnen verlaten. Hij vertrok samen met zijn broer Mike op een vlucht van EgyptAir naar Cyprus en van daar naar Australië.

Greste is een van de drie journalisten van Al-Jazeera English die door Egypte werden beschuldigd van steun aan de verboden oppositiebeweging Moslimbroederschap. In juni werden zij veroordeeld tot zeven jaar cel na afloop van een omstreden showproces.

Over de vrijlating werd al maanden gespeculeerd. In november nam Egypte een wet aan die het mogelijk maakt dat buitenlanders hun straf in eigen land uitzitten.

Aangenomen werd dat die op maat van Greste was geschreven. Maar het was wachten op een beslissing van president Sisi.

Ook Mohamed Fahmy, de Egyptisch-Canadese bureauchef van Al-Jazeera English in Egypte, kan binnenkort vrijkomen nadat hem eerder de Egyptische nationaliteit is afgenomen. Volgens zijn verloofde Marwa Omara is de procedure daarvoor bijna rond.

Australië en Canada hebben gezegd dat Greste en Fahmy geen gevangenisstraf of proces moeten vrezen wanneer ze terug thuis zijn. De derde hoofdbeklaagde, producer Baher Mohamed, heeft alleen de Egyptische nationaliteit. Hij kan niet vrijkomen onder de nieuwe wet.

De vrijlating van Peter Greste heeft mogelijk te maken met een grote economische conferentie in maart waar Egypte aan de buitenwereld wil tonen dat het opnieuw een veilig land is om in te investeren.

Op de sociale media spraken Egyptische activisten gisteren de vrees uit dat de aandacht voor de resterende gevangenen zal verslappen zodra de twee buitenlanders zijn vertrokken.

Behalve Baher Mohamed zitten nog negen journalisten in de gevangenis, evenals tienduizenden anderen die sinds de militaire coup van 2013 zijn gearresteerd. In haar vorige week gepubliceerde jaarrapport is organisatie Human Rights Watch zeer kritisch over de mensenrechten in Egypte.