Eerste Pegida-mars én tegendemonstratie in Wenen

Pegida-demonstranten in Wenen EPA / Herbert P. Oczeret

De anti-islamitische beweging Pegida, die de afgelopen maanden opkwam in Duitsland, trok vandaag zo’n 250 betogers bij zijn eerste mars in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Ook waren er direct vijfduizend tegendemonstranten en 1200 politieagenten op de been. Dat meldt Reuters.

De Pegida-betogers zwaaiden met Oostenrijkse vlaggen en riepen leuzen als “wij zijn het volk”. De tegendemonstranten droegen spandoeken met teksten als “weg met Pegdida” en “geen hetze tegen moslims”. Volgens een politiewoordvoerder waren er geen incidenten of arrestaties.

Duitsland

In Duitsland werden vandaag ook enkele protesten tegen Pegida georganiseerd. Onder meer in Kassel, Braunschweig en Frankfurt gingen mensen te straat op. In laatstgenoemde stad vonden enkele ongeregeldheden met de politie plaats.

Pegida zelf blies de wekelijkse demonstratie af omdat nog steeds geen nieuwe leider is gekozen. Vandaag maakte een groep opgestapte bestuursleden van Pegida bekend een nieuwe beweging te hebben opgericht: Directe Democratie voor Europa. De organisatie omschrijft zichzelf als “burgerlijke conservatieve club” en zegt geen concurrentie met Pegida na te streven.

Lees verder in NRC Handelsblad: Betovering van Pegida is voorbij (€)

    • Casper van der Veen