#DvdW: De ‘chroniqueur van de gekte’ wordt vandaag 43

Portret van Esther Gerritsen, die vandaag 43 wordt. ANP EVERT ELZINGA

Esther Gerritsen, die vandaag 43 wordt, is jarig op dezelfde dag als Hella Haasse en James Joyce. Het recept voor een succesrijke carrière.

Chroniqueur van de gekte is ze genoemd. De personages die Esther Gerritsen (Nijmegen, 1972) creëert – in toneelstukken, romans en korte verhalen – zijn hypergevoelig en geneigd tot depressie, lijden aan smetvrees of hebben andere obsessies. Al in Tussen Een Persoon (2002), haar eerste roman, knapt er iets bij een jonge vrouw wanneer zij en haar oudere vriend 131209082925.Dorst-Esther-Gerritsen.resized.200x0op het punt staan te verhuizen: ze bindt haar geliefde vast en plakt zijn mond af met tape – omdat ze bang is voor verandering en de (volgens haar) onvermijdelijke sleur; het voor de Librisprijs genomineerde Superduif (2010) gaat over een psychotische puber die transformeert in een duif.

De ontwikkeling die Gerritsen beschrijft in Normale dagen (2005, over een tobberig stadsmeisje dat gelouterd wordt door het onbewogen leven bij haar grootouders) is, volgens de schrijfster, haar eigen ontwikkeling. Het eveneens voor de Librisprijs genomineerde Dorst (2012), waarin de relatie tussen een ongeneeslijk zieke moeder en haar verslavingsgevoelige dochter wordt beschreven, kwam tot stand na een periode waarin ze tegen het manische aan zat.

Dat Gerritsen ook buiten het waanzinnige innerlijk kan treden bewijst ze met schrijnende, maar levensechte dialogen – haar toneelachtergrond is hierin duidelijk zichtbaar – die genadeloos het menselijk onvermogen tot contact blootleggen. Lees bijvoorbeeld het veelgeprezen Roxy (2014), waarin een vrouw door het lint gaat na het dodelijke auto-ongeluk van haar overspelige man en zijn stagiaire.

Eerdere edities van deze ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’ zijn te vinden op het literatuurblog ‘The Global Reader’.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz