Drie directeuren afvalbedrijf aangehouden

De stookolie werd geleverd aan de glastuinbouw en zeeschepen. ANP / Koen Suyk

Drie leidinggevenden van een afvalbedrijf in West-Brabant zijn aangehouden omdat hun bedrijf illegaal gevaarlijke afvalstoffen in brandstof zou hebben weggemengd. De stookolie werd geleverd aan de glastuinbouw en zeeschepen.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Het bedrijf zou op die manier miljoenen euro’s hebben verdiend. Een vierde leidinggevende wordt vandaag gehoord. Het onderzoek naar het bedrijf loopt sinds 2011, toen monsters uit vrachtwagens werden genomen tijdens een gezamenlijke actie van politie en toezichthouders. In het voorjaar van 2014 werd al de administratie bij het bedrijf ingenomen en werden monsters van de opgeslagen stoffen genomen.

De directie van Wubben liet maandagavond in een reactie weten dat het bedrijf “nadrukkelijk afstand” neemt van de beschuldigingen van het OM. Dat meldt persdienst ANP. “Wij werken altijd conform de vergunningen”, aldus een woordvoerder.

Illegaal wegmengen afvalstoffen lucratief en gevaarlijk

Het illegaal wegmengen van afvalstoffen in brandstoffen is lucratief, omdat een verantwoorde verwerking van gevaarlijke afvalstoffen veel geld kost, en omdat zo een groter volume aan brandstof kan worden verkocht. Maar het is gevaarlijk voor het milieu en de volksgezondheid. Een speciaal rechercheteam houdt zich structureel bezig met het illegaal mengen van gevaarlijke afvalstoffen in stookolie. Eerder zijn hiervoor al drie bedrijven door de rechter veroordeeld tot geldboetes.

    • Mirjam Remie