Dit melden andere media vandaag

WESTZAAN - Koeien staan na een lange tijd in de stal op de eerste lentedag weer in de wei. ANP REMKO DE WAAL Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Triviale gebeurtenissen, met wellicht grote gevolgen: omdat de Belgische onderzoeksrechter die het dossier Fortis leidde, met pensioen is gegaan, dreigt de strafzaak tegen de bestuurders te verjaren. De officier van justitie is inmiddels ook al van baan veranderd, meldt de Volkskrant.

Voor wie het even niet meer wist: de zaak gaat over de vraag of de toenmalige bestuurders van Fortis strafrechtelijk aansprakelijk zijn voor misleiding van beleggers. Volgens de aanklacht deden Maurice Lippens (destijds president commissaris) en Jean-Paul Votron (destijds bestuursvoorzitter) middels oplichting en valsheid in geschrifte, alsof het bedrijf er beter voorstond dan het in werkelijkheid deed. Lippens en Votron kunnen een gevangenisstraf van vijf jaar en geldboetes krijgen.

Fortis viel in 2008 uit elkaar: toen de kredietcrisis eenmaal was uitgebroken kon de bank de aankoop van ABN-Amro van 24 miljard euro niet financieren. In Nederland stelde de rechtbank al eerder vast dat er sprake was van wanbeleid en misleiding bij Fortis. Beleggers hebben al miljardenclaims ingediend.

In België maken kleine beleggers zich zorgen over het langzame tempo van het proces, meldde De Tijd afgelopen weekend. De zaak speelde in 2007 en 2008, wat betekent dat hij in 2018 zal verjaren. Er komen wel een nieuwe onderzoeksrechter en twee nieuwe officieren van justitie, maar die moeten het dossier à vijftienduizend pagina’s eerst nog eens goed lezen.

Amerikaanse werknemers Shell staken om hoger loon

De olieprijs is gedaald tot het laagste niveau in zes jaar, maar de Amerikaanse werknemers van Shell willen graag een loonsverhoging, schrijft de Telegraaf. De vakbond United Steelworkers heeft opgeroepen tot actie nadat Shell vijf voorstellen voor een nieuwe cao had verworpen. Het gaat om negen faciliteiten in de Amerikaanse staten Californië, Texas, Kentucky en Washington.

Shell vertegenwoordigt in de onderhandelingen ook andere grote bedrijven zoals ExxonMobil, Chevron, Marathon Petroleum en LyondellBasell. Het Nederlandse olieconcern laat weten zo snel mogelijk weer terug naar de onderhandelingstafel te willen.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao begonnen op 21 januari en gaan niet alleen over een hoger loon, maar ook om stevigere regelgeving om vermoeidheid van werknemers te voorkomen.

De vakbond vertegenwoordigt werknemers bij meer dan tweehonderd olieraffinaderijen, pijpleidingen en chemiefabrieken in de Verenigde Staten. Volgens de Telegraaf kan het tot flinke verstoringen van de Amerikaanse brandstofproductie leiden, mocht de bond oproepen tot een algemene staking. Dit is de grootste actie in de Amerikaanse oliesector sinds 1980, schrijft de krant.

Twents familiebedrijf Müller rukt op naar de Randstad

De diepvriezen van Post-Kogeko worden overgenomen door Müller Fresh Food Logistics uit Holten. Alle personeelsleden en het vrieshuis van 5.000 m2 in Roelofarendsveen gaan ook mee naar de Twentse onderneming. De overname past in de strategie van de familie Müller, schrijft het Financieele Dagblad.

Met deze overname krijgen de Twenten een opslaglocatie in de Randstad. Het is niet bekend wat ze ervoor betaalden. Op dit moment heeft het familiebedrijf 500 medewerkers en naast het voedingstransportbedrijf ook een onderhoud- en reparatiebedrijf.

Jan Peter Müller (45) nam in 2006 samen met zijn broer Anton (50) de leiding over. Het is de derde generatie in het bedrijf. Van de jaaromzet van 50 miljoen euro wordt 80 procent in Nederland gerealiseerd, weet het FD. Grote klanten zijn vaak regionale voedselproducenten zoals Zwanenberg, Stegeman, Johma en Uniekaas. Müller wil in de Benelux een koel- en diepvriesdistributienetwerk opbouwen.

    • Eefje Rammeloo