Diamantjes van verhalen

Geboren in Bosnië-Herzegovina, vluchtte de jonge schrijver Saša Stanišic tijdens de burgeroorlog van 1992 met zijn ouders naar Duitsland. Daar leerde de taal waar hij nu zo knap mee speelt. Nacht voor het feest is gesitueerd in het Oost- Duitse dorp Fürstenfelde en speelt zich af in de 24 uur voorafgaand aan het jaarlijkse Annafeest. De betekenis van die eeuwenoude viering kent niemand meer. Maar het is het hoogtepunt van het jaar in een dorp waarvan de jongeren naar de stad trekken en de ouderen doodgaan.

Stanišic doet zijn relaas aan de hand van de belevenissen van afzonderlijke dorpelingen. De verhalen die hij over hen opdist zijn een soort eenakters die als in een reidans met elkaar samenhangen. Een voor een zijn het diamantjes. Ze zijn kort, maar af, en laten de tragiek van het leven in al haar gedaantes zien. En het is vooral die mengeling van Duitse en Oost-Europese literatuur die Nacht voor het feest zo bijzonder maakt.

    • Michel Krielaars