Ciccolini’s enige bezigheid was de muziek

Aldo Ciccolini (1925-2015)

Ciccolini was een groot vertolker van Franse pianomuziek.

foto afp

„Mijn enige bezigheid is muziek”, zei pianist Aldo Ciccolini. In bed dacht hij na over vingerzettingen. Wanneer hij de slaap niet kon vatten las hij urenlang operapartituren – de menselijke stem vond hij het mooiste instrument. Hoewel Ciccolini kampte met gezondheidsproblemen trad hij tot kort geleden nog op. Na enkele weken in het ziekenhuis overleed de 89-jarige pianist zaterdagnacht in zijn huis nabij Parijs.

Ciccolini gold als een van de grootste vertolkers van Franse pianomuziek uit de late romantiek en de vroege 20ste eeuw. Naast Saint-Saëns, Ravel en Debussy brak Ciccolini ook een lans voor onbekendere Franse componisten, onder wie Erik Satie: eind jaren 60 al nam Ciccolini Saties pianowerken op, een decennium voordat Reinbert de Leeuw met dat repertoire de Nederlandse hitlijsten bestormde. Een andere specialiteit van Ciccolini was Liszt.

Ciccolini werd in 1925 (Saties sterfjaar) geboren in Napels. De directeur van het conservatorium aldaar, operacomponist Francesco Cilea, verleende uitzonderlijke dispensatie om de slechts achtjarige Ciccolini te kunnen toelaten. Behalve piano studeerde Ciccolini er compositie en sloot beide opleidingen af met een eerste prijs. In 1949 won Ciccolini de gedeelde eerste prijs (samen met Ventsislav Yankov) op het prestigieuze Marguérite Long-Jacques Thibaud Concours in Parijs. Daarop besloot hij zijn carrière in Frankrijk voort te zetten. Twintig jaar later verkreeg hij het Franse staatsburgerschap. Van 1970 tot 1988 gaf Ciccolini, een bevlogen docent, les aan het Parijse conservatorium, waar Jean-Yves Thibaudet, Nicholas Angelich en Artur Pizarro tot zijn studenten behoorden.

Zijn internationale debuut als orkestsolist maakte Ciccolini in 1950 bij de New York Philharmonic onder Dimitris Mitropoulos. Hij werkte samen met andere legendarische maestro’s als Wilhelm Furtwängler en Ernest Ansermet en was de vaste begeleider van Elisabeth Schwarzkopf. Hoewel Ciccolini in 1989 al eens optrad in het Concertgebouw maakte hij pas in 2001, op 76-jarige leeftijd, zijn debuut in de serie Meesterpianisten. Zijn laatste concert, in november 2013, zegde hij wegens ziekte af.

    • Joep Stapel