Bruggetje in de strijd tegen IS

Foto AlaA Al-Marjani/Reuters

Pijn. Veel pijn. Dat lijden deze shi’itische rekruten in het Iraakse legerkamp waar ze worden klaargestoomd voor de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Ze moeten onder andere door brandende autobanden rennen; hun uithoudingsvermogen wordt getest met een paar uur bruggetje onder de brandende zon.

Afgelopen jaar was het dodelijkste jaar voor Irak sinds 2006. In januari zijn alleen al zeker 1.375 mensen omgekomen in de strijd tegen IS. Zo’n 790 van hen zijn burgerslachtoffers, meldde UNAMI, de VN-missie in Irak gisteren. Afgelopen jaar zijn er 12.282 mensen gedood en 23.126 mensen gewond geraakt in Irak.

Diyala, een strategische regio ten noordoosten van Bagdad, is al maanden het toneel van sektarisch strijd tussen de sunnitische IS en shi’itische milities. Zo werden de shi’itische milities vorige week nog beschuldigd van een slachtpartij door de inwoners van het Oost-Iraakse dorp Barwanah. Daar zijn 72 ongewapende mannen vermoord. De milities wijzen op hun beurt naar IS. De nieuwe Iraakse premier Hairder Al-Abadi lijkt echt werk te willen maken van een toenadering tot de sunnieten, maar is tot nu toe niet in staat de machtige shi’itische milities aan banden te leggen.