Bony de grote man bij Ivoorkust, Atsu bij Ghana

Wilfried Bony heeft Ivoorkust gisteren naar de halve eindstrijd van de Afrika Cup geloodst. De voormalige spits van Vitesse – via Swansea bij Manchester City beland – scoorde tegen Algerije tweemaal: 3-1. In blessuretijd bepaalde Gervinho de eindstand. De Algerijnse tegentreffer kwam van Hilal El Arabi Sounai.

De Ivorianen spelen woensdag tegen de Democratische Republiek Congo, dat Congo Brazzaville in een enerverende wedstrijd met 4-2 versloeg. Het winnende Congo maakte een 2-0 achterstand goed, mede dankzij twee treffers van Dieumerci Mbokani.

Equatoriaal-Guinea plaatste zich zaterdag voor de andere halve finale. Het gastland won met 2-1 van Tunesië. Daar had Equatoriaal Guinea geluk én de hulp van de scheidsrechter voor nodig. Die zag in de 90ste minuut in een overduidelijke fopduik een strafschop, die werd benut door Balboa. Hij maakte in de verlenging het winnende doelpunt uit een vrije trap. Voor Tunesië scoorde Akaïchi.

Equatoriaal Guinea speelt donderdag in de halve finale tegen Ghana, dat gisteren Guinee met 3-0 versloeg. Twee doelpunten werden gemaakt door Vitesse-speler Christian Atsu. De derde kwam van Kwesie Appiah.

Azië Cup

Australië heeft in Sydney voor de eerste keer de Azië Cup gewonnen. Het gastland versloeg in de finale Zuid-Korea met 2-1 na verlenging. Voor Australië scoorden Massimlo Luongo en James Troisi, voor Zuid-Korea Song Hueng-min. (ANP)