De ochtendmens sport ’s middags het best

Sporters die van nature tussen half 7 en half 9 ’s morgens wakker worden leveren hun topprestaties tussen 12 en 5 uur in de middag. Sporters die tussen 8 en 10 uur op willen staan presteren het best in de avonduren. Het verschil tussen ochtendmensen en avondmensen bestaat dus ook bij sportmensen, schrijven Britse onderzoekers in het tijdschrift Current Biology. De Britse onderzoekers bepaalden van 121 wedstrijdsporters of ze ochtendmens of avondmens, of iets daartussenin waren. 20 van hen, verdeeld over de drie groepen, deden daarna tussen 7 uur ’s morgens en 10 uur ’s avonds om de drie uur een test waarbij ze een maximale inspanning moesten leveren. De avondmensen verbeterden tot 7 uur ’s avonds. De ochtendmensen waren dan alweer teruggezakt.

    • NRC