Bijna 200 Moslimbroeders ter dood veroordeeld

Aanhangers oud-president Morsi tijdens protesten op 25 januari, ter gelegenheid van de 'verjaardag' van de start van de Arabische Lente in Egypte, vijf jaar eerder. EPA / Lhaled Elfiqi

In Egypte zijn 183 mannen ter dood veroordeeld wegens de moord op zestien agenten in augustus 2013. Dat heeft de rechtbank bevestigd, meldt Reuters.

De mannen hebben volgens de rechter een rol gespeeld bij de moorden in Kardasa in de zomer van 2013. Toen werd president Mohamed Morsi verdreven, waarna het leger de macht greep. Honderden Moslimbroeders werden in die zomer tijdens protesten gedood door het leger, dat een zitactie wilde beëindigden. In 12 uur vielen daarbij ten minste 817 doden.

Campagne tegen Moslimbroederschap

Sindsdien is een jacht op de Moslimbroederschap gaande, de beweging is tot terreurorganisatie bestempeld. Duizenden moslimbroeders zijn gearresteerd en veroordeeld in massaprocessen. President Abdal Fattah al-Sisi omschrijft de Moslimbroederschap als een belangrijke dreiging voor de nationale veiligheid.

De campagne tegen de Moslimbroederschap laat volgens mensenrechtenorganisaties zien dat de regering tegenstanders systematisch onderdrukt. De beweging zegt vreedzaam activisme voor te schrijven.

Onlangs sprak een rechtbank oud-president Mubarak en een aantal oudgedienden uit zijn regime vrij. Zij stonden terecht wegens corruptie en betrokkenheid bij de dood van honderden betogers tijdens de opstand van 2011. De vrijspraak leidde tot protesten onder de bevolking van Egypte.

    • Mirjam Remie