Berlusconi mag 45 dagen korter werken in verzorgingstehuis

De voormalige premier Berlusconi hoeft 45 dagen korter te werken met Alzheimerpatiënten; zijn taakstraf voor belastingontduiking. EPA / Angelo Carconi

De taakstraf van Berlusconi wordt met 45 dagen ingekort. Dat heeft een rechtbank bepaald. De Italiaanse oud-premier had eerder om de verkorting gevraagd.

Berlusconi werkt momenteel vier uur per week in een centrum voor alzheimerpatiënten in een buitenwijk van Milaan. Tot die straf is hij veroordeeld wegens belastingontduiking met zijn bedrijf Mediaset. Berlusconi werd eigenlijk veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, maar omdat hij ouder dan zeventig is, werd zijn straf omgezet in een taakstraf van een jaar.

Werken met patiënten verrijkte Berlusconi

Nadat hij zes maanden van de taakstraf had voltooid, kwam hij in aanmerking voor verkorting naar 10,5 maand. Persbureau Reuters zag het verzoek in dat zijn advocaten naar de rechtbank stuurden: daarin stond dat de taakstraf het proces van rehabilitatie van de oud-president heeft “verrijkt”.

De vrijheid van Berlusconi is ingeperkt, maar zijn politieke carrière niet. Nog altijd is hij een van de meest invloedrijke politici op de rechterflank (ook al werd hem verboden met alzheimerpatiënten over de politiek te praten, grappen te maken of zelfs te zingen), Berlusconi zit niet meer in de Senaat maar heeft nog wel de leiding van zijn partij Forza Italia.

    • Mirjam Remie