Begrotingsvoorstel Obama: meer geld voor ‘nationale veiligheid’

De Amerikaanse president Obama wil meer geld dan ooit reserveren voor voor het defensiebegroting. Dat blijkt uit het begrotingsvoorstel voor het fiscale jaar 2016 dat zijn regering vandaag presenteerde. Obama wil maar liefst 561 miljard dollar (495 miljard euro) vrijmaken voor de ‘nationale veiligheid’.

President Obama tijdens de presentatie van het begrotingsvoorstel voor het fiscale jaar 2016.

De Amerikaanse president Barack Obama wil meer geld dan ooit reserveren voor het defensiebegroting. Dat blijkt uit het begrotingsvoorstel voor het fiscale jaar 2016 dat zijn regering vandaag presenteerde. Obama wil maar liefst 561 miljard dollar (495 miljard euro) vrijmaken voor de ‘nationale veiligheid’.

Boven op het voorgestelde bedrag komt nog eens 51 miljard dollar (45 miljard euro) voor de operaties van het Amerikaanse leger in Afghanistan en tegen Islamitische Staat (IS). De plannen zijn onderdeel van het begrotingsvoorstel van Obama van in totaal 4.000 miljard dollar (3.500 miljard euro). Ter vergelijking: de totale Nederlandse begroting kwam in 2014 uit op 267 miljard euro.

‘Land in gevaar’

Obama waarschuwde de Republikeinen, die in het Congres zowel de Senaat als het Huis van afgevaardigden controleren en het dus eigenlijk voor het zeggen hebben qua financiële wetgeving, dat zonder de voorgestelde steun “het land in gevaar wordt gebracht”. Nog nooit stelde een Amerikaanse president een zo grote defensiebegroting voor.

Twitter avatar WhiteHouse The White House “What we can’t do is play politics with folks’ economic security or with our national security.” —Obama #2016Budget http://t.co/DOrJS0Uc1c

Het is maar de vraag of de plannen van Obama ook gerealiseerd gaan worden. Het staatssysteem van de Verenigde Staten zit zo in elkaar dat de beslissing hoeveel geld waaraan te besteden bij het Congres ligt. Dat wordt gedomineerd door de Republikeinen en verwacht wordt dat zij veel tegenstand zullen bieden. Het begrotingsvoorstel kan daarom meer gezien worden als een wensenlijst van de president, dat ook voor politieke profilering van de Democratische partij dient.

Extra uitgaven en belastingverhogingen

Nationale veiligheid is een onderwerp dat dichtbij het Republikeinse electoraat na aan het hart ligt. Tegelijkertijd heeft de partij de afgelopen jaren gehamerd op meer begrotingsdiscipline. Obama’s begrotingsvoorstel voor het fiscale jaar 2016 voorziet echter in een flinke stijging van uitgaven, zo’n 240 miljard dollar (212 miljard dollar) ten opzichte van vorig jaar. Dat komt neer op een begrotingstekort van 2,5 procent.

Obama wil de extra uitgaven onder andere financieren door de belastingen voor bedrijven en de allerrijkste Amerikanen te verhogen. De middenklasse wordt juist ontzien dankzij voorgestelde belastingverlagingen. Zijn regering verwacht dit jaar een economische groei van 3,1 procent en een werkloosheidspercentage van slechts 5,4 procent.

Eerste twee jaar community college gratis

Andere opvallende voorstellen zijn de 14 miljard dollar (12 miljard euro) die Obama wil gebruiken om getrouwde homostellen in alle Amerikaanse staten dezelfde rechten te geven als hetero’s, en de 70 miljard dollar (62 miljard euro) om de eerste twee jaar van community college, vergelijkbaar met ons HBO-niveau, gratis te maken.

Twitter avatar WhiteHouse The White House President Obama’s #2016Budget would give responsible students access to #FreeCommunityCollege: http://t.co/h9PBXMjA8j http://t.co/rPF1NrBNsf
    • Sam de Voogt