VN: zeker 1.375 mensen in januari omgekomen door geweld in Irak

Rook stijgt op vanuit een oliefabriek tijdens gevechten tussen Koerdische strijders en Islamitische Staat in Kirkuk, Irak. Foto EPA / Khalil al-A'nei

In januari zijn zeker 1.375 mensen in Irak omgekomen door geweld in de oorlog tegen Islamitische Staat (IS). Zo’n 790 van hen zijn burgerslachtoffers, meldt UNAMI, de VN-missie in Irak. De rest maakt deel uit van veiligheidstroepen.

Volgens UNAMI zijn zeker 1.469 burgers en 771 leden van veiligheidstroepen gewond geraakt. Bagdad, met 256 gedode en 758 gewonde burgers, is het hardst getroffen, schrijft persdienst AP.

‘absoluut minimum’

Afgelopen jaar was voor Irak het dodelijkste jaar sinds 2006-2007. In totaal zijn er 12.282 mensen gedood en 23.126 mensen gewond geraakt. Volgens de VN gelden de getallen als “absoluut minimum”, omdat de mensen die leven in door IS bezette gebieden niet worden meegeteld. Die gebieden beslaan ongeveer eenderde van Irak. Ook zijn de mensen die stierven aan “secundaire effecten van geweld”, zoals water- of voedseltekort, niet in de telling meegenomen.

    • Sterre van der Hee