Vijf redenen waarom Van der Poel wereldkampioen veldrijden wordt

Mathieu van der Poel boekt zijn eerste overwinning in een wereldbekerwedstrijd, vorige week in Hoogerheide. Foto ANP / Vincent Jannink

Als het aan de Belgische pers ligt, staat de winnaar van het wereldkampioenschap veldrijden vandaag al bij voorbaat vast. Na zijn goede generale van vorig weekeinde moét de piepjonge Mathieu van der Poel in het Tsjechische Tábor immers wel de wereldtitel winnen, als eerste Nederlander sinds 2008. Vijf redenen waarom hij dat ook echt gaat doen:

1. Het zit in zijn genen
Een echte Van der Poel wordt geboren met twee wielen in de blubber. Dat gold al voor vader Adrie, die zich na een verdienstelijke loopbaan op de weg in de nadagen van zijn carrière vooral op het veld richtte. In de korte crosswedstrijden – die iets meer dan een uur duren – behoorde hij tot de wereldtop.

Foto ANP

Adrie van der Poel, in de tijd dat hij zelf nog actief was. Foto ANP

Maar liefst zes keer wist Van der Poel senior in het veld de Nederlandse titel te bemachtigen. Ook won hij in het seizoen 1996/1997 zowel het eindklassement van de Superprestige als de wereldbeker. Zijn absolute hoogtepunt was evenwel een jaar eerder, toen hij in het Franse Montreuil wereldkampioen werd. Slechts vier andere Nederlanders deden hem dat na.

Naast Mathieu (20) heeft Adri van der Poel nog een zoon die goed uit de voeten kan op een crossfiets, een soort stevige racefiets met dikkere banden. David van der Poel (23) werd in de jeugdklassen namelijk meermaals Nederlands kampioen. Bovendien stammen beide broers via moeders kant af van de Fransman Raymond Poulidor, in de jaren ’60 een van de beste wielrenners op de weg.

Andere Tijden Sport maakte onlangs een uitzending over de familie Van der Poel:

2. Hij heeft de beste vorm
Dat Mathieu van der Poel zijn kandidatuur voor de titel aan één wedstrijd heeft te danken, is natuurlijk overdreven. Eerder dit seizoen - zijn eerste bij de professionals - won hij bijvoorbeeld al de Superprestiges van Gieten en Diegem, alsmede het Nederlands kampioenschap. Maar bij zijn zege van vorige week was het machtsvertoon wel heel erg groot.

In het Brabantse Hoogerheide reed Van der Poel afgelopen zondag vrijwel de hele wedstrijd alleen aan kop, om vervolgens met meer dan een minuut voorsprong de streep te passeren. Zijn belangrijkste concurrent van vandaag, de Belg Wout van Aert, werd tijdens die generale repetitie voor het WK tweede. Ook andere kanshebbers zoals Kevin Pauwels en Sven Nys stonden aan de start.

Mathieu van der Poel soleert naar de zege in Hoogerheide:

3. Het weer is hem goed gezind
Een flinke bui kan een stevig, vlak grasveld in korte tijd veranderen in een centimeters diepe modderpoel. En hoewel een gezicht vol blubber en dito tricot er heel heroïsch uitzien, is niet iedere veldrijder even blij met een kleddernatte, zachte ondergrond. Want hoe natter het parcours, hoe zwaarder de wedstrijd.

Vooral zwaardere, gespierdere renners – het type Van Aert en Klaas Vantornhout – presteren doorgaans goed in de kleverige blubber. Door hun kracht kunnen ze gemakkelijker door de diepe moddersporen ploegen. Op een droge, harde ondergrond missen ze echter vaak de pure snelheid die lichtere renners zoals Nederlander Lars van der Haar wel hebben.

Foto ANP / Bas Czerwinski

Mathieu van der Poel op weg naar de overwinning tijdens het zware NK Veldrijden in Veldhoven. Foto ANP / Bas Czerwinski

In Tábor heeft het de afgelopen dagen licht gevroren, waardoor de grond nu vrij hard is. Hoewel de bovenste paar centimeter in de loop van de dag misschien nog ontdooit, is die laag waarschijnlijk te dun om de wedstrijd heel erg te verzwaren. Lichte renners zoals Pauwels en Van der Haar lijken daarom een licht voordeel te hebben. En de ranke Mathieu van der Poel natuurlijk ook.

4. De druk ligt bij de Belgen
Ze zullen het zelf nooit toegeven, maar de druk ligt in Zuid-Tsjechië gewoon weer bij de Belgische veldrijders. De cyclocross is namelijk al jaren een nagenoeg Belgische aangelegenheid: wat schaatsen is in Nederland, is veldrijden voor onze zuiderburen. En dus neemt het Belgische publiek alleen genoegen met een winnaar uit eigen land.

Geen enkele Belgische renner zal die rol van favoriet overigens erkennen. Zo stelde Van Aert vorige week dat hij alleen naar Tábor gaat “voor de ervaring” en niet om te winnen. Ook Pauwels en Nys weigerden zichzelf als kanshebber te bestempelen. Ze wezen vooral naar elkaar en Mathieu van der Poel.

Foto ANP / Ed Oudenaarden

Nederlander Richard Groenendaal werd in 2000 wereldkampioen, mede omdat de Belgische Sven Nys (rechts) weigerde zijn landgenoot Mario de Clerq (links) op sleeptouw te nemen. Foto ANP / Ed Oudenaarden

Toch is het kwijtspelen van de druk vooral een spelletje. Iedereen weet dat de Belgische equipe de beste ploeg is, met Van Aert als groot talent en Pauwels en Nys als ervaren krachten. Het probleem is alleen dat de Belgen zelden gebruikmaken van hun collectieve overwicht. Ze zien vaak nog liever een buitenlander winnen, dan dat ze zich moeten opofferen voor een landgenoot.

Het parcours in Tábor, gezien vanaf de fiets:

5. Hij laat zich niet gek maken
En hoe gaat de jonge Van der Poel zelf om met de hoge druk? Beter dan zijn vader Adrie in elk geval. Van der Poel senior maakte de Belgische Van Aert in het Nieuwsblad onlangs nog uit voor een “flauw ventje”, toen de veldrijder onder zijn favorietenrol probeerde uit te komen:

“Hij heeft dit seizoen zestien wedstrijden gewonnen, telkens op een indrukwekkende manier. […] Als ik bondscoach was van België, zou ik Van Aert vervangen door iemand die wel ambitie heeft.”

Mathieu zelf trekt zich daarentegen veel minder aan van de psychologische oorlog met de Belgen, zo liet hij onlangs aan het ANP weten:

“Voor mij verandert er niks. Iedere wedstrijd die ik rijd, wil ik winnen. Dat zal zondag ook zo zijn. Als ik deze vorm heb, hoor ik ook zeker bij de favorieten.”

De zegetocht van Mathieu van der Poel is morgen vanaf 13.30 uur rechtstreeks te volgen op Sporza en op NOS.nl.

Lees ook in NRC Handelsblad “Klassieker in de blubber”.(€) Het uitgebreide wedstrijdverslag van onze sportredacteur Steven Verseput, morgen in de krant, verschijnt vanavond al op onze website.

    • Joost Pijpker