Video: eerst lagen hier ebolapatiënten, nu mogen er weer kinderen naar school

De sporen van bloed en braaksel zijn opgeveegd, de lijken weggehaald. In dit voormalig opvangcentrum voor ebolapatiënten in Liberia mogen kinderen binnenkort weer naar school. Het is veilig, zegt de regering op de radio. Maar lang niet iedereen gelooft dat.

De sporen van bloed en braaksel zijn opgeveegd, de lijken weggehaald. In het voormalig isolatiecentrum voor ebolapatiënten in West Point, Liberia, mogen kinderen binnenkort weer naar school. Het is veilig, zegt de regering op de radio. Maar lang niet iedereen gelooft dat.

Massaquoi Elementary is de enige school bij West Point, een krottenwijk van zo’n 75.000 mensen bij de stad Monrovia. In de donkerste dagen van de ebola-epidemie was “the ebola school” een plek waar vrienden, kennissen of familieleden met het virus werden opgevangen. Plotseling lagen er matrasjes in de leslokalen en verschenen ambulances voor de deur, tot grote woede van inwoners, die op een nacht het gebouw wisten te plunderen en zeventien patiënten wegjoegen.

traumatiserend

In totaal stierven tot nu toe 3.600 Liberianen aan ebola. Sinds juni zijn veel gebouwen gesloten en ligt de economie stil. Nu het aantal besmettingen daalt (er zijn zo’n tien nieuwe gevallen per week), probeert het land het normale leven weer op te pakken. Voor de getraumatiseerde Liberianen is dat moeilijk. Hoe kun je slapen in kamers waar familieleden zijn gestorven? Of bevallen in een ziekenhuis dat eerder volgepakt was met ebola-patiënten? Hoe kan een kind zijn lessen volgen in een voormalig isolatiecentrum? De Liberiaanse Tete Johnson:

“Wat als mijn zoon iets op de grond laat vallen, en het opeet? Hij zou geïnfecteerd kunnen raken.”

Ook in Sierra Leone zijn tijdens de epidemie veel scholen en andere publieke gebouwen in ebolacentra veranderd. Toen de scholen in Guinee onlangs weer begonnen, verscheen bijna niemand in de klas. Bezorgde ouders wilden hun kinderen niet naar drukke ruimten sturen, omdat de ziekte zich zou kunnen verspreiden. De scholen in Liberia beginnen over twee weken. M. Glen Johnson, directeur van Massaquoi Elementary:

“Niemand had er vrede mee dat de school voor ebola gebruikt werd. Het wordt een serieuze opgave om scholieren terug te krijgen.”

Hieronder de indrukwekkende video die The Washington Post over de school maakte.