Het verhaal van de Chinese journalist Miao, onschuldig in de cel

Het is 1 oktober als Angela Köckritz, correspondent in Beijing voor het Duitse Die Zeit, haar 40-jarige assistent Miao voor de laatste keer ziet. Samen werken de twee aan een productie over de protesten in Hongkong. Als Miao later naar een poëzielezing gaat, die gehouden wordt als steun voor demonstranten, wordt ze aangehouden. Gearresteerd, zonder duidelijke reden.

Miao kreeg geen toegang tot haar advocaat. Dagenlang wist haar familie niets van haar arrestatie. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat ze als “Chinese burger in Beijing, aan het werk voor een Duits mediabedrijf” zich niet schikte naar de juiste “voorschriften”. Bob Dietz van journalistenclub CPJ zei dat Miao “onmiddelijk zou moeten vrijkomen.”

“[Dit is] een indicator van de ernstige toestand van het Chinese mediabeleid onder president Xi Jinping.”

Köckritz vluchtte uit China en schreef een artikel over de zaak, waarin ze Miao’s verhaal vertelt, met een gedetailleerde beschrijving van het Chinese rechtssysteem. Zo beschrijft Köckritz de manier waarop de intimiderende politieagenten haar verhoren. Een van hen beweert dat Miao heeft verteld dat Köckritz zelf de (door de staat illegaal verklaarde) demonstraties in Hongkong organiseert. Als Köckritz dat ontkent, begint de agent te schreeuwen: je liegt! Je liegt! Je liegt!

“Miao heeft verklaard dat jij alles hebt georganiseerd. Dat jullie naar Hongkong zijn gegaan om demonstraties te organiseren. Dat ze voor jou werkte, niet voor de krant.”

Of Köckritz het verhaal naar buiten moest brengen, wist ze niet goed. Iedereen gaf haar een ander advies. Maar, zegt ze, uiteindelijk kan niemand zeggen of het Miao zal helpen. “Deze staat wordt geregeerd door willekeurigheid. (…) Iedereen kan problemen krijgen met het Chinese rechtssysteem.” Het is net als kanker, zegt ze. Je denkt altijd dat het iemand anders overkomt.

“Ik heb altijd al geweten dat wetten in China alleen gelden als het de regering uitkomt. Maar om dat zelf te ervaren, dat was iets totaal anders.”

Lees het hele verhaal van Köckritz en Miao bij Die Zeit (leestijd: ongeveer 30 minuten). Meer via #FreeMiao.

    • Sterre van der Hee