Nederlanders gaven ruim tien miljoen voor hulp ebola

De nationale actieweek van Giro 555 voor de slachtoffers van ebola wordt afgesloten met een grote actie bij Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Nederlanders hebben tijdens de nationale actie tegen ebola in totaal ruim 10,3 miljoen euro bijgedragen aan de strijd tegen de ziekte. Honderden mensen, kinderen en bedrijven collecteerden voor Giro555 door bijvoorbeeld sponsorlopen te organiseren of statiegeld in te zamelen. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) maakten de eindstand van de inzamelingsactie vandaag bekend.

Twitter avatar Giro555 Giro555 Nederland bedankt voor jullie steun aan de slachtoffers van de ebola-ramp: https://t.co/s4rAGlaxQC #ebola #stopebola #giro555

Het ingezamelde geld is ingezet voor onder meer voedsel, medische zorg, voorlichting, distributie van hygiënekits en de opvang van weeskinderen. Volgens de laatste cijfers zijn in de getroffen landen in West-Afrika iets meer dan 22.000 gevallen van ebola vastgesteld. Bijna 8800 mensen zijn aan het virus overleden. Inmiddels is het aantal nieuwe besmettingen afgenomen.

Belpanel BN’ers

Om de epidemie in Liberia, Guinee en Sierra Leone het hoofd te bieden, begonnen de in SHO verenigde hulporganisaties voor het eerst een nationale actie voor een ziekte die een ramp heeft veroorzaakt. Halverwege januari bleek bij de laatste tussenstand al dat de teller op ruim 10 miljoen euro stond.

De nationale actie begon op 28 november bij het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Er werd onder meer een belpanel van bekende Nederlanders ingezet, waar ruim 20.000 mensen mee belden om te doneren. De publieke omroep zond speciale nieuwsbulletins uit en alle zenders en omroepen besteedden aandacht aan de actie.

Einde in zicht?

Hoewel het aantal nieuwe gevallen van de ziekte afneemt, kan het nog een half jaar duren voordat de epidemie onder bedwang is. De aanpak van hulporganisaties is wel verschoven, “van het vertragen van de uitbraak naar het beëindigen van de epidemie”.

Hulporganisaties richten zich momenteel op Guinee, een van de drie landen die het zwaarst werden getroffen. In Liberia komen er amper nieuwe gevallen van ebola bij. In de zwaar getroffen krottenwijk West Point gaat een tijdens de epidemie tot isolatiecentrum omgedoopte school binnenkort weer open voor leerlingen.

Lees ook: Eerst lagen hier ebolapatiënten, nu mogen er weer kinderen naar school en Ebola is een les voor de rijke landen (€), een opiniestuk van hoogleraar Abram de Swaan.

    • Laura Klompenhouwer