Mathieu wacht niet zolang als zijn vader

Geen spoortje stress bij Van der Poel junior in zijn eerste kampioensrace bij de profs.

Foto EPA

Zondag, 11.00 uur Mathieu van der Poel werkt een bord pasta met ketchup en Parmezaanse kaas naar binnen in zijn camper. Het is zijn favoriete brandstof voor een veldrit. Hij zal het nodig hebben deze middag, bij het wereldkampioenschap veldrijden in het Tsjechische Tábor. De 20-jarige Van der Poel is een van de topfavorieten – door zijn vernietigende manier van rijden de afgelopen weken. Maar hoe moet hij het blok met al die sterke Belgische crossers breken?

12.00 uur Nog twee uur tot de start. Van der Poel rijdt een paar oefenrondjes op het glibberige parcours. Zijn coach en vader Adrie (55) pompt ondertussen de banden van de reservefietsen op spanning. Adrie is een van de beste Nederlandse wielrenners ooit, maar kreeg de bijnaam eeuwige tweede: hij won vijf keer zilver bij het WK veldrijden. In 1996 pakte hij uit het niets alsnog de wereldtitel. De toen eenjarige Mathieu nam hij na de race in de armen.

12.45 uur Mathieu staat zich na zijn oefenrondjes uit te kleden bij de camper. Met bier in de hand kijkt het publiek toe. Voorpret voor de grote race. Dan gaat hij de luxe camper in. Zijn rugnummer 21 bindt hij met speldjes vast aan zijn wedstrijdshirt. Even relaxen met zijn broer David (22), die ook meedoet. De twee staan groot afgebeeld op de camper.

13.00 uur Moeder Corinne maakt de modderige oefenshirtjes schoon. Ze heeft eerder op de dag ook voor de pasta gezorgd. Veldrijden is een familiesport, iedereen helpt mee waar mogelijk. Corinne is de dochter van de Franse wielergrootheid Raymond Poulidor – drie keer tweede in de Tour de France. Haar zoons hebben unieke wielergenen – met zo’n opa en vader. Pa spuit buiten met militaire precisie de crossfietsen schoon.

13.30 uur Mathieu rijdt nog even warm op de rollerbanken in een witte partytent. Geen spoortje stress op het jongensachtige gezicht, hij lacht ontspannen naar zijn broer David. Wat een contrast met hun Nederlandse teamgenoot Lars van der Haar die zich even verderop met een verbeten hoofd warmdraait. Rust overheerst bij de Van der Poels, ook zo kort voor de start. Moeder Corinne laat even de hond uit, een prachtige dalmatiër.

13.45 uur Mathieu en David plassen nog snel even in de slootkant. Dan doet de favoriet zijn blauwe wielerschoenen aan. Hij krabbelt nog een laatste handtekening voor een jonge Italiaanse fan. Een paar korte woorden met vader Adrie. Mathieu pakt zijn fiets met camouflagekleuren, checkt de bandendruk en rijdt naar het parcours.

13.50 uur Bij de start aangekomen springt hij van zijn fiets. Hij moet nog een keer plassen, deze keer in een dixi, tussen het publiek. Misschien toch de zenuwen.

14.00 uur Mathieu staat op poleposition. Strak gezicht. Hij kijkt uit op de grauwe flats in de buitenwijk van Tábor. Hij knalt weg, samen met Van der Haar is hij een van de eersten. Acht rondjes van ruim drie kilometer te gaan, dik een uur crossen.

14.10 uur Van der Poel begint de race ontketend. Na het eerste rondje heeft hij al zeven seconden voorsprong op de nummer twee. Zijn Belgische uitdager Wout Van Aert – met wie hij veel duels in de jeugd uitvocht – worstelt met zijn ketting. Stylist Van der Poel neemt veel risico, hij vliegt spectaculair over de houten balken, waar de rest noodgedwongen moet afstappen. Zo pakt hij tijdwinst.

14.15 uur De Belgen komen terug, Van Aert en Kevin Pauwels sluiten aan bij Van der Poel. Is hij te roekeloos gestart?

14.25 uur Belgische supporters vloeken. Van der Poel heeft weer een gat geslagen met zijn concurrenten. De race lijkt al beslist. Hij rijdt bijna foutloos, technisch superieur. „The wonderkid of cross” roept de speaker. Dan maakt hij een kleine val, gejuich bij de Belgen. Het heeft geen gevolgen, hij behoudt zijn voorsprong.

15.10 uur Tranen bij Van der Poel als hij over de finish komt, zijn huilende moeder vangt hem op. Met zijn 20 jaar is hij de jongste wereldkampioen bij de profs – zijn vader was negentien jaar geleden de oudste met 36 jaar. Van der Haar wint brons.

15.20 uur Terwijl zijn zoon wordt gehuldigd, loopt Adrie door de modder naar de camper. Een fiets over zijn rechterschouder geslagen, twee wielen in zijn linkerhand. Verwacht geen tranen bij de nuchtere boerenzoon uit Brabant. „Ze zaten wel vrij hoog”, lacht hij. „Misschien zie je het niet aan mij, maar van binnen doet mij dit heel veel.” Zijn zoon is een supertalent, die ook in wegwedstrijden kan heersen, zo is de verwachting. Adrie wil hem de komende jaren beschermen tegen uitputting. „We hebben niks aan een carrière die over vier jaar gedaan is.”

16.00 uur „Ik weet ook niet hoe het komt, maar ik had totaal geen stress”, zegt Van der Poel bij de persconferentie. De regenboogtrui staat hem goed. Het lijkt soms allemaal vanzelf te gaan bij Van der Poel. Hij oogt nonchalant, draag altijd een petje, wie niet beter weet kan denken dat hij een lastige puber is. Maar hij is zeer ontwikkeld, deed het atheneum en schakelt moeiteloos tussen Engels, Nederlands en Frans. Als hij een vraag niet verstaat zegt hij ‘wablief?’ Zijn droom, wereldkampioen in het veldrijden, is nu al vervuld. „Beter zo snel dan er zo lang op moeten wachten als ons pa”, lacht hij. En nu? „Ik ben een stille genieter. Misschien dat ik me morgen ga amuseren in het bos.” Even crossen, misschien wel in zijn nieuwe trui.

    • Steven Verseput