Mathieu van der Poel wereldkampioen veldrijden

Mathieu van der Poel komt als eerste over de finish en wordt de jongste kampioen veldrijden ooit. Foto AP/ Vaclav Pancer

Mathieu van der Poel is vandaag wereldkampioen geworden op het WK veldrijden in het Tsjechische Tábor. Op indrukwekkende wijze maakte hij zijn favorietenrol waar. Van begin tot eind reed hij op kop.

Van der Poel is de eerste Nederlander die de wereldtitel pakt sinds 2008 en de jongste wereldkampioen ooit. Deze maand werd Van der Poel, zoon van oud-wielrenner Adrie van der Poel, 20 jaar.

Van der Poel in een reactie tegenover Sporza:

“Ik geloofde het pas in de laatste ronde. Ik reed mentaal een van mijn betere wedstrijden. Ik dacht wel vijf keer dat ze terug gingen komen. Maar ik ging gewoon door en bleef naar mezelf kijken.”

Na een sprint in de slotfase werd de Belg Wout van Aert tweede. De derde plek was voor de Nederlander Lars van der Haar, die tot in de laatste ronde op de tweede positie lag. Van Aert was getergd door materiaalpech: een lekke band en twee keer de ketting eraf. Bekijk bij Sporza zes belangrijke momenten in de cross.

Van der Poel treedt in de voetsporen van vader Adrie, die in 1996 wereldkampioen werd. In totaal is hij de zesde Nederlander die in de hoogste categorie de regenboogtrui weet te bemachtigen. Hennie Stamsnijder (1981), Henk Baars (1990), Richard Groenendaal (2000) en Lars Boom (2008) pakten ook de wereldtitel.

Eerder vandaag pakte de Nederlander Stan Godrie brons bij de beloften.

Eerder vandaag publiceerden we al: Vijf redenen waarom Van der Poel wereldkampioen veldrijden wordt

    • Marije Willems