Dertien gewonden bij grote brand Rotterdam - schade aan 150 huizen

Brandweerlieden bestrijden een grote brand in twee woningen in de Moddermanstraat in Rotterdam. Foto ANP

Bij een grote brand in de Moddermanstraat in Rotterdam zijn dertien gewonden gevallen. Twee personen zijn in het ziekenhuis opgenomen, van wie er één ernstig aan toe is, laat de politie weten.

Zo’n 150 huizen zijn zo zwaar beschadigd dat bewoners niet terug kunnen vannacht. Speurhonden zijn ingezet om het pand te doorzoeken, meldt de Veiligheidsregio. Niemand is als vermist opgegeven, maar de politie sluit niet uit dat er nog iemand in het gebouw wordt gevonden, aldus een woordvoerder. Hulpdiensten zijn momenteel bezig met het inventariseren van de schade aan het complex. Ook worden woningen dichtgetimmerd. Vanavond wordt besloten welke bewoners terug kunnen en wie nog niet.

Zeker twee woningen zijn volledig uitgebrand na een vermoedelijke gasexplosie. Bij tientallen woningen in de buurt liggen de ramen eruit en zijn de gevels ontzet. Een deel van het gebouw werd vanmiddag ontruimd. De gewonden zijn overgebracht naar een ziekenhuis in de omgeving. Rond 18.00 uur gaf de brandweer het sein brand meester.

Twitter avatar estherrosenberg Esther Rosenberg Veel glasschade, gevels ontzet. “Alsof het hele blok de lucht in ging”. #gasexplosie #schiebroek http://t.co/seztKhC1p1

Opvang in de kerk

Ruim honderd bewoners van het appartementengebouw worden opgevangen in de nabije Goede Herderkerk, laat NRC-verslaggever ter plaatse, Esther Rosenberg, weten. Bewoners hoorden twee knallen; één heel harde knal en daarna nog een.

Twitter avatar estherrosenberg Esther Rosenberg Burgemeester Aboutaleb, in de Goede Herderkerk waar bewoners worden opgevangen. #gasexplosie #schiebroek http://t.co/eB2stznA9Y

Onderbuurvrouw maakt zich zorgen

Esther Rosenberg sprak met Nora Hanselaar (63), die vertelde dat ze direct onder de woning woont waar de gasexplosie plaatsvond. Boven haar woont een man alleen. Pas nog belde ze bij hem aan na een lekkage. Hanselaar: “Hij is manisch depressief. Een paar weken geleden is hij ontslagen uit een kliniek.” Hoe ze dat weet? “Dat weet iedereen hier.” Hanselaar had een vriendin uit Leiden op bezoek, ze bezochten de Markthal. Thuis zag ze de brandweerwagens, de ambulances. Ze maakt zich zorgen om haar huis, haar eigendommen, haar nieuwe auto die voor de deur geparkeerd stond. Ze belde haar zus. Daar slaapt ze vannacht.

Het getroffen complex bestaat uit veertig woningen. De straat ligt in Rotterdam-Schiebroek (maps).

Twitter avatar sterestherster *eSThER* Straat erachter….mensen staan glas te vegen. Alle ramen eruit. #schiebroek http://t.co/glwg7RTPOb
    • Marije Willems