Frankrijk wil Grieken helpen met nieuwe deal

De Franse minister van Financiën Michel Sapin (R) en zijn Griekse collega Yanis Varoufakis. Foto Reuters / Jacques Demarthon

Frankrijk wil helpen met het bereiken van een nieuwe deal tussen Griekenland en zijn internationale schuldeisers. Dat zei de Franse minister van Financiën, Michel Sapin, na een ontmoeting met zijn Griekse collega Yanis Varoufakis.

Sapin zei dat Griekenland in de eurozone hoort. Volgens hem moet Griekenland onderhandelen over manieren om zijn schuldenlast te verlichten. Ook is het belangrijk dat er investeringen worden gedaan om de economische groei in het land te stimuleren. Kwijtschelding van schulden is niet aan de orde, aldus de minister.

Dit weekend begon de Griekse minister van Financiën Varoufakis aan een kleine tour langs Europese hoofdsteden om te lobbyen voor vermindering van de Griekse staatsschuld.

Het was een amicaal weerzien in Parijs:

Twitter avatar northaura spyros gkelis #Greece‘s FinMin @yanisvaroufakis after meeting w/ his French counterpart Sapin. h/t @DimAvdoulos (pic: @europapress) http://t.co/YqLGWbETSG

Nog een maand…

Griekenland heeft nog een maand om een goed rapport te krijgen van de internationale geldschieters, IMF, EU en ECB, de zogenoemde trojka. Als dat rapport er ligt, kan de laatste zeven miljard euro van het steunprogramma worden overgeboekt.

Onze correspondent Marloes de Koning in NRC Weekend:

“De nieuwe door het linkse Syriza gedomineerde regering moet hiervoor een reeks hervormingen in gang zetten, waar de vorige regering al niet voor voelde. Het gaat onder meer over het ontslagrecht en extra bezuinigingen.

Als de laatste zeven miljard euro uit het overeengekomen internationale steunprogramma er niet komt moet de regering elders lenen. Dat is nu duur, want de financiële markten hebben weer weinig vertrouwen in Griekenland.”

Lees in NRC Weekend: Dijsselbloem stuit in Athene op een muur (€)

    • Marije Willems