Egypte laat journalisten vrij - ‘proces was een farce’

Peter Greste in de Tora-gevangenis in Kairo, mei 2014. Foto AP / Hamada Elrasam

Egypte heeft de Australische journalist Peter Greste vrijgelaten. De verslaggever van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera zat 400 dagen vast en is vandaag naar Australië vertrokken, meldt persbureau Reuters.

Twitter avatar AJEnglish Al Jazeera English Al Jazeera welcomes the news of @PeterGreste‘s release and demands the release of Mohamed Fahmy and Baher Mohamed. #FreeAJStaff

Update 17.46 uur: Ook Al-Jazeera-journalist Mohamed Fahmy wordt naar verwachting snel vrijgelaten, meldt Reuters op basis van een overheidsbron. Het papierwerk zou momenteel in orde worden gemaakt, waarna hij naar Canada mag vliegen.

Samen met twee andere journalisten van de nieuwszender Al-Jazeera English, Mohamed Fahmy en Baher Mohamed, werd Greste in juni vorig jaar tot zeven en tien jaar cel veroordeeld wegens het verspreiden van valse informatie, het beschadigen van het imago van Egypte en steun aan de Moslimbroederschap. Andere beklaagden, onder wie de Nederlandse journaliste Rena Netjes, werden bij verstek tot vijftien jaar cel veroordeeld. Het hof van beroep in Kairo besloot vorige maand dat ze een nieuw proces zouden krijgen.

In november werd een wet goedgekeurd die het mogelijk maakt dat buitenlanders hun straf in eigen land uitzitten.

‘Egypte hoopt buitenland te overtuigen: het is hier veilig’

Gert Van Langendonck, onze correspondent in Kairo, in een reactie:

“Het nieuws van Greste is bevestigd. Hij is inmiddels vertrokken. De eerste melding kwam van Mostafa Bakry, een omstreden pro-Sisi-journalist. Volgens hem wordt Mohamed Fahmy ook gedeporteerd nadat eerst zijn Egyptische nationaliteit is afgenomen. Fahmy is ook Canadees. De derde beklaagde, Baher Mohamed, heeft de pech dat hij alleen de Egyptische nationaliteit heeft.”

“De vrijlating houdt mogelijk verband met de grote conferentie voor investeerders die Egypte in maart organiseert. Ook het aankondigen van verkiezingen voor een parlement in maart wordt daarmee in verband gebracht.

“Egypte hoopt het buitenland te overtuigen dat het opnieuw veilig is om in Egypte te investeren. Het ontbreken van een fatsoenlijke rechtspraak schrikt veel investeerders af. Dat geldt ook voor een land zonder parlement. Daar bestaat de vrees dat deals die nu worden gemaakt later kunnen worden betwist wanneer er toch een parlement is.”

Het proces van vorig jaar zomer tegen de veroordeelden was een farce, vertelt Van Langendonck. De openbaar aanklager maakte de beschuldigingen tegen de journalisten op geen enkel moment hard.

Verklaring van de familie van Greste:

Lees verder in NRC Handelsblad:
- Is Al-Jazeera nog staatsgevaarlijk?
- Bitterzoet vonnis journalisten Egypte

    • Marije Willems