Eerste publiekswinnaar is eerbetoon

Een foto van Jaap Vroom heeft de eerste publieksprijs gewonnen bij de NRC en Nikon Fotowedstrijd. De foto behaalde de meeste stemmen bij het januarithema ‘de Mens’. De foto is een bijzonder eerbetoon aan een overleden vriend. Jaap maakte de foto, geheel in de tijdgeest, met zijn smartphone.

Als tweede eindigde het portret dat Rob van der Laan maakte van een figurante op het jaarlijkse Dickensfestijn in Deventer.

Jaap Vroom, 18 jaar, student Havo-5:

“We hebben de foto gemaakt niet lang nadat onze hockey-teamgenoot Yard Martens is overleden. Ons team bij GHHC Groningen is vrij hecht, allemaal jongens tussen de 18 en 26 die ook regelmatig bij elkaar thuis over de vloer komen om biertjes te drinken of op de Playstation te spelen. Yard was echt een sfeermaker, zijn overlijden laat dus een gat achter in de groep.

We staan allemaal met een pak aan in een Ajax-opstelling op de foto en houden zijn shirt, nummer vijftien vast. Yard was een enorme fan van Ajax en een mooie, hippe jongen. We vonden het daarom gepast om op ons paasbest op de foto te staan, met bijvoorbeeld allemaal dezelfde stropdas op dezelfde manier geknoopt.

Het team speelde best een grote rol in Yards leven, wij hebben bijvoorbeeld ook op de begrafenis de kist gedragen en onze team-yell geroepen. De foto hebben we achteraf aan zijn ouders gegeven op een groot doek.

Waarom Yard ervoor heeft gekozen om uit het leven te stappen weten we niet. We hebben de foto op sociale media gezet, en nadat we er een oproep bij hadden geplaatst dat je kon stemmen op de NRC Nikon-fotowedstrijdwebsite, werd hij enorm veel gedeeld. Het maakt natuurlijk indruk op mensen van mijn generatie, achttienjarigen, om jonge mannen in pak te zien rouwen. Daarvoor hoef je niet het hele verhaal achter de foto te kennen. Ik denk dat het voor velen ook een manier is om ons team te steunen. De ouders van Yard vinden het een mooi eerbetoon aan hun zoon.

Ik maak wel vaker foto’s tijdens het uitgaan of het hockeyen. Professioneel ben ik zeker niet, foto’s als deze maak ik met mijn telefoon.”

Rob van der Laan, 59 jaar oud, hobby-fotograaf:

“Hoe ik zoveel stemmen binnenhaalde? Er zijn natuurlijk de steun-stemmen van mijn Facebookvrienden uit de Fantasy Fair-wereld, maar daarnaast hielp het dat ik mijn foto tot een verhaal van heel veel Deventenaren heb gemaakt. De foto heb ik genomen op het jaarlijkse Dickensfestijn in de stad.

Ik koos voor een van de 950 figuranten; een meisje dat een typische kinderblik in de ogen heeft. Ik zette een oproepje om te stemmen op mijn inzending op mijn facebookpagina en had al snel honderd likes. Ik ben een soort stadsfotograaf in Deventer en maak bijvoorbeeld foto’s van winkeltjes hier, veel stemmen komen dus van Deventenaren of dankbare winkeliers.

RobvanderLaan

Ik vernam via een Facebookvriend ook de naam van het meisje dat op mijn foto staat, Lanne Opdeijn. Ze zit hier op school. Nadat ik merkte dat de foto van Lanne maar bleef achterlopen op koploper nummer één, heb ik contact opgenomen met haar moeder. Die wilde dolgraag helpen nog wat extra stemmen te werven. Ik heb toen mijn foto op een flink formaat laten afdrukken en heb Lanne gevraagd om als Dickens’ kolenmeisje geschminkt naar de Brink te komen. Daar heb ik haar de uitvergroting overhandigd, en dat natuurlijk ook weer gefotografeerd. Die foto is op de voorpagina van Deventer Centraal beland, een plaatselijke krant.

Verschillende restaurants op de Brink die dat plaatselijke blad ondersteunen, werden toen ook enthousiast. Het was ondertussen een soort Groningen vs. Deventer-wedstrijd geworden. Groningen met de hockeyfoto, wij met “onze” Lanne.

De restauranthouders stelden voor om onder de mensen die op mijn foto stemmen, drie dinerbonnen te verloten. Daardoor ging het nog harder, ik had uiteindelijk 1455 voorkeursstemmen. De Stentor zag het beeld ondertussen overal voorbijkomen en heeft er ook nog een item over gemaakt, wat ook weer extra stemmen genereerde.”

Het thema voor de maand februari is Thuis. U kunt foto’s inzenden en bekijken via nrc.nl/fotowedstrijd