Djokovic schrijft geschiedenis - wint Australian Open voor vijfde keer

Novak Djokovic heeft vandaag geschiedenis geschreven op de Australian Open. De Serviër versloeg Andy Murray in de finale en is de eerste man in het professionele tennis die het toernooi vijf keer won.

Novak Djokovic tijdens de finale. Foto EPA / Joe Castro / Australia and New Zealand Out

Novak Djokovic heeft vandaag geschiedenis geschreven op de Australian Open. De Serviër versloeg Andy Murray in de finale en is daarmee de eerste man in het professionele tennis die het toernooi vijf keer won.

De 27-jarige nummer één van de wereld had vier sets en een kleine vier uur nodig om af te rekenen met zijn Schotse leeftijdgenoot. Djokovic was met 7-6, 6-7, 6-3 en 6-0 te sterk voor Murray.

Het beslissende moment vond plaats in de derde set, toen Murray een break voorstond. Nadat hij zijn voorsprong verloor, leek de strijd gestreden.

Achtste grandslamtitel

De finale werd in de tweede set kort verstoord. Een aantal mensen kwam de baan op en op de tribune werd een spandoek ontrold met de tekst: ‘Australian Open for Refugees’. De twee spelers zaten op hun stoel en werden meteen afgeschermd door een aantal beveiligers. De indringers werden snel van de baan verwijderd, schrijft persbureau ANP.

Voor Djokovic was het de achtste keer dat hij een grandslamtoernooi won. Het verlies van Murray markeerde diens vierde nederlaag in Melbourne. De Australiër Roy Emerson won de Australian Open zes keer, maar dat was voor 1968, toen het toernooi nog een amateurstatus had.

    • Laura Klompenhouwer