Deze Rus trad op tegen Euromaidan, maar vecht nu voor Oekraïne

De Rus Sergei Kapitonov stond vorig jaar tijdens het pro-Europese anticorruptieprotest in Oekraïne aan de kant van toenmalig president Viktor Janoekovitsj. Nu strijdt hij als vrijwilliger in het Oekraïense leger tegen de pro-Russische rebellen in het oosten.

Screenshot Hromadske

De etnische Rus Sergei Kapitonov stond vorig jaar tijdens het pro-Europese anticorruptieprotest in Oekraïne aan de kant van toenmalig president Viktor Janoekovitsj. Hij trad als lid van de interne veiligheidstroepen op tegen de demonstranten in Kiev. Nu strijdt hij als vrijwilliger in het Oekraïense leger tegen de pro-Russische rebellen in het oosten.

Het Oekraïense internettelevisiekanaal Hromadske.TV sprak met Sergei over wat hij tot nu toe heeft meegemaakt. Het moet gezegd: het interview verdient geen objectiviteitsprijs. De ondertiteling laat ook wat te wensen over, maar het verhaal van Sergei is opmerkelijk.

Het moederland

Over zijn rol gedurende Euromaidan - hij zat toen bij een militaire eenheid van de interne veiligheidstroepen - zegt Sergei dat hij tot taak had de “grondwettelijke orde” te beschermen. Na het vluchten van Janoekovitsj en de pro-Europese omwenteling in Kiev, werd de Russische hand in het conflict voor Sergei steeds duidelijker, schrijft Hromadske. Toen hij de kans kreeg zich als vrijwilliger aan te sluiten bij de Nationale Garde, greep hij die. Sindsdien heeft hij honger geleden, is hij krijgsgevangene geweest en is hij het contact verloren met zijn vader, een Russische militair.

“Ik heb geleerd dat je moederland de plek is waar je leeft, niet waar je geboren bent.”

Het multimediale internetplatform Hromadske TV wordt onder meer gesteund door de Nederlandse ambassade in Oekraïne.