CDA: geradicaliseerden moeten zich melden bij de gemeente

CDA-leider Sybrand Buma.
CDA-leider Sybrand Buma. Foto ANP / Bart Maat

Geradicaliseerden zouden zich volgens het CDA verplicht moeten melden bij de gemeente, zodat de overheid weet waar ze zijn. De autoriteiten zouden de “wandelende tijdbommen” moeten volgen, zei CDA-leider Buma vandaag in het tv-programma Buitenhof.

Teruggekeerde Syriëgangers moeten de cel in, zei Buma. Maar er is een grote groep mensen die niet naar Syrië of Irak afreist (of van wie dat onbekend is), en die wel is geradicaliseerd. Burgemeesters zouden niet goed weten wat ze met die groep aanmoeten.

Buma wil dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om geradicaliseerde mensen in de gaten te houden, bijvoorbeeld via een meldplicht. Ook moeten ze indien nodig verplicht naar een zorginstelling kunnen worden gestuurd.