Boko Haram valt strategische stad Maiduguri aan

Ongedateerde foto uit 2014: Nigeriaanse militairen bij een checkpoint in Maiduguri, North East Nigeria. Foto EPA

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram heeft opnieuw de aanval geopend op Maiduguri, een strategisch belangrijke stad in het noordoosten van Nigeria. Getuigen zeggen tegenover persbureau AFP dat er in de provinciehoofdstad van deelstaat Borno hevig wordt gevochten.

Vier inwoners van de stad lieten telefonisch aan AFP weten dat de gevechten rond 3.00 uur lokale tijd uitbraken. Vooral in het zuiden van de stad zou op dit moment gestreden worden tussen militanten van Boko Haram en door lokale milities ondersteunde regeringstroepen. “De hele stad leeft in angst”, zegt één getuige.

“Iedereen vreest voor wat er gebeurt als Boko Haram de militairen verslaat.”

Dat een nieuw offensief dreigde in Maiduguri, was al duidelijk. Afgelopen weekeinde opende Boko Haram al op drie fronten de aanval op de stad van ruim 1 miljoen inwoners. Maiduguri zou de hoofdprijs zijn in de wens van de militanten een kalifaat te stichten in deze uithoek van het land, schreef correspondent Bram Vermeulen (€) eerder deze week in nrc.next.

Het Nigeriaanse leger hield uiteindelijk stand. Maar de opluchting daarover komt tegelijk met veel zorgwekkender nieuws, schreef Vermeulen.

De grote legerbasis in het stadje Mongunu, 130 kilometer ten noordoosten van Maiduguri, is met een paar ferme klappen in handen gevallen van Boko Haram. De basis was de belangrijkste buffer voor Maiduguri. De school voor officierskinderen valt als eerste in handen van de militanten. Woningen worden platgebrand.

De opmars van Boko Haram is pijnlijk voor president Goodluck Jonathan, een christen uit het zuiden van Nigeria. Hij hoopt op 14 februari te worden herkozen als president van Nigeria.

Lees verder in nrc.next: Hier slaat Boko Haram straks weer toe (€)

    • Laura Klompenhouwer