Uitslagen Eredivisie: winst voor AZ en PEC, Ajax onderuit tegen Vitesse

Jasper Cillessen (L) stompt een bal weg voordat Davy Propper (R) van Vitesse gevaarlijk wordt. In het midden Ricardo van Rhijn van Ajax. Foto ANP / Olaf Kraak

Heracles is er opnieuw niet in geslaagd met iets in handen Alkmaar te verlaten. AZ won de confrontatie met 3-1 en hield de Almeloërs daarmee onder de streep die degradatievoetbal betekent. Goed was de wedstrijd niet, zeker voor rust. De thuisclub kwam snel op voorsprong, maar liet na dat een vervolg te geven. Heracles kon daardoor tegenspel bieden, zonder zichzelf daarvoor te belonen.

Keeper kansloos na omhaal Gudelj

De statistieken spraken in het voordeel van AZ, dat van de voorgaande tien competitieduels met Heracles voor eigen publiek er negen had gewonnen. Het enige Almelose punt, in 2005, was te danken aan de legendarische kopbal van doelman Martin Pieckenhagen diep in blessuretijd (2-2).

De huidige Heracles-keeper, Dennis Telgenkamp, was vroeg kansloos na een omhaal van Nemanja Gudelj. Aron Jóhannsson, die als spits mocht beginnen, beroerde de bal als laatste. Heracles wekte niet de indruk aangeslagen te zijn, laat staan verslagen. De aanvoer naar Denni Avdic, die de voorkeur genoot boven Wout Weghorst, en Oussama Tannane was gestaag maar leidde niet tot kansen. Een vrije trap van Mark-Jan Fledderus dwong Esteban tot optreden en ook in de rebound van Bryan Linssen was de Costa Ricaanse keeper de baas.

Alkmaarse fans leven op

AZ zag weinig reden voor vermaak te zorgen. Het weinige gevaar kwam van links, waar verdediger Ridgeciano Haps vaak mocht opkomen. Na rust was het raak bij de eerste goede aanval met Markus Henriksen en Steven Berghuis in de afrondende fase. De laatste gaf het beslissende tikje.

De tweede treffer liet de Alkmaarse fans, die Celso Ortiz zagen uitvallen met een polsblessure, opleven. Het laatste half uur bood amusement, met Heracles ten aanval - uiteindelijk met vier spitsen, onder wie debutant Brahim Darri - en ruimte voor Alkmaarse counters. Jeffrey Gouweleeuw redde op de doellijn, maar zorgde ook voor een onverwacht spannende slotfase door een inzet van Darri van richting te veranderen. De Almelose jacht op de gelijkmaker leverde door toedoen van Henriksen het tegendeel op van succes.

Ajax is PSV uit het oog verloren

Ajax verliest koploper PSV steeds verder uit het oog. De regerend kampioen ging vandaag met 1-0 onderuit bij Vitesse. Daardoor is de kloof met de lijstaanvoerder uit Eindhoven veertien duels voor het einde van de competitie gegroeid tot negen punten.

Invaller Uros Djurdjevic was de gevierde man in een weer niet uitverkocht Gelredome. De spits stond nog geen twee minuten in het veld toen hij in de 85e minuut doelman Jasper Cillessen met een hard schot kansloos liet. Zo slaagde Vitesse er eindelijk weer eens in een veldoverwicht te vertalen in een zege. De overwinning op Ajax was namelijk pas de tweede in een serie van elf competitiewedstrijden

Nog maar een paar weken geleden vertelde trainer Frank de Boer hoe goed hij met zijn spelers op een trainingskamp in Qatar had gewerkt. Eenmaal terug in Nederland laat Ajax echter niet zien dat het sterker uit de winterstop is gekomen. De formatie won geflatteerd van FC Groningen (2-0) en mazzelde met een doelpuntloos gelijkspel tegen Feyenoord. Op bezoek in Arnhem was Ajax ook de onderliggende partij.

Vitesse kreeg paar kansjes

Vitesse zette de regerend kampioen onder druk en kreeg voor rust ook enkele kansjes. Bertrand Traoré, terug van de Afrika Cup, schoot de bal in de handen van Cillessen en Valeri Qazaishvili trapte rakelings naast. Davy Pröpper had een verwoestend schot in gedachten, maar stuitte op Niklas Moisander. Net als vorige week tegen Feyenoord kon Ajax de doelman van de tegenstander in de eerste helft geen enkele keer bedreigen.

Ajax startte met Jairo Riedewald en Mike van der Hoorn voor de geblesseerde Thulani Serero en Joël Veltman. Anwar El Ghazi kreeg weer eens de voorkeur boven Ricardo Kishna. De rechtsbuiten kreeg pas na 61 minuten de eerste kans voor zijn ploeg. El Ghazi slaagde er niet in doelman Eloy Room te passeren. Trainer De Boer bracht in de slotfase de achttienjarige talenten Richairo Zivkovic en Riechedly Bazoer voor Arkadiusz Milik en Riedewald.

Niet Ajax, maar Vitesse wist het duel te beslissen. Djurdjevic maakte het winnende doelpunt, ook omdat El Ghazi daarna namens Ajax nog de paal raakte.

PEC Zwolle blijft in spoor van topclubs

PEC Zwolle blijft in de eredivisie knap meedraaien in het spoor van de traditionele topclubs. De ploeg van trainer Ron Jans handhaafde zich vanmiddag op de vierde plaats door winst bij FC Utrecht: 0-2. Thomas Lam en Stef Nijland bezorgden de thuisclub opnieuw een teleurstellende middag.

FC Utrecht wil onder Rob Alflen zo graag aanvallend en spectaculair voetbal spelen, maar dat levert lang niet altijd de gewenste resultaten op. Opvallend genoeg pakt de club uit de Domstad buitenshuis een stuk meer punten dan in de eigen Galgenwaard. Tegen het makkelijk combinerende PEC Zwolle koos FC Utrecht opnieuw de aanval, maar in de buurt van het vijandelijke doel ging het vaak mis bij de thuisclub. Alflen had voorin gekozen voor Rubio Rubin, die aan de linkerkant Kristoffer Peterson verving. De Zweed had donderdag op de training een gebroken kaak opgelopen bij een handgemeen met ploeggenoot Anouar Kali. De ‘boosdoener’ stond ondanks zijn wangedrag wel gewoon aan de aftrap.

Utrecht amper uitgespeelde kansen

De thuisclub zocht de aanval, maar kwam amper tot uitgespeelde kansen. Het meeste gevaar kwam aan de overkant van PEC Zwolle, vooral via de snelle vleugelspitsen Jody Lukoki en Sheraldo Becker. Die laatste schoot eerst op de benen van doelman Robbin Ruiter en zag na 37 minuten hoe een vlammend schot via de vingertoppen van Ruiter en de lat over het doel vloog. Uit de hoekschop die daarop volgde, nam PEC alsnog de leiding. Bart van Hintum schoot de bal op de voeten van Ruiter, waarna Lam van dichtbij de rebound intikte: 0-1.

De sluitpost van de thuisploeg hield zijn ploeg enkele minuten later in de wedstrijd door de doorgebroken Ryan Thomas te stuiten. FC Utrecht drong na rust wel aan, maar kon de bezoekers niet aan het wankelen brengen. Invaller Nijland besliste de wedstrijd tien minuten voor tijd: 0-2. (ANP)