Zelf sjouwen of toch liever betalen?

Een verhuizing is zo duur als je zelf wilt. Sjouw je zelf, of laat je een verhuisbedrijf alles regelen – tot de schoonmaak van je nieuwe huis aan toe? Kan allemaal, want verhuizers werken steeds persoonlijker.

Foto HH

Even snel wat offertes aanvragen voor de verhuizing? Vergeet het. Na het invullen van uitgebreide wensenlijsten blijven de beloofde offertes uit. Daarvoor in de plaats komen telefoontjes. Want dat is hoe het gaat: verhuisbedrijven komen eerst kijken, en zeggen dan pas wat het gaat kosten. De persoonlijke aanpak is nodig gebleken: de verhuizers hebben veel last van de ingestorte woningmarkt. Noodgedwongen bieden ze nu vaak een uitgebreidere service. „Ontzorgen”, noemt Martin Hobbel het. Hij is vicevoorzitter van de branchevereniging Organisatie voor Erkende Verhuizers (OEV).

Zo kun je bijvoorbeeld vragen om – tegen betaling – je nieuwe huis schoon te maken, of het oude huis op te ruimen. Of ze regelen opslagruimte of een parkeerontheffing, zorgen voor een klusjesman, gooien overbodige spullen weg of regelen met behulp van een ‘verhuisdirigent’ de hele verhuizing, terwijl het verhuizende gezin op vakantie is.

De verhuisbranche (totale omzet vorig jaar: 200 miljoen euro) is de afgelopen jaren flink gekrompen. Het aantal verhuizingen daalde volgens de OEV met 30 tot 40 procent. Maar nu de woningmarkt voorzichtig aantrekt, krabbelen ook de verhuisbedrijven weer op. Volgens cijfers van het CBS steeg de omzet van de branche in de eerste helft van 2014 met gemiddeld 4,8 procent ten opzichte van het halve jaar ervoor.

Elk jaar vinden er in Nederland volgens de OEV 250.000 particuliere verhuizingen plaats. De meeste mensen geven de voorkeur aan de goedkoopste optie: zelf verhuizen. Dat gebeurt in 70 procent van de gevallen, aldus Hobbel.

Zo duur als je zelf wilt

Professionele verhuizers zijn duurder, maar vaak ook sneller. En ze hebben meer ervaring met het verhuizen van – bijvoorbeeld – een dure piano. „Als je het één keer hebt gedaan, wil je niet anders”, zegt Nik Vavier (42), persoonlijke ontwikkelingscoach. Hij verhuisde een half jaar geleden met zijn gezin van het Drentse Zuidwolde naar Hoeven in Noord-Brabant, waar zijn vrouw een nieuwe baan kreeg. Haar nieuwe werkgever betaalde de verhuiskosten – ongeveer 7.000 euro. „Als we het zelf hadden moeten betalen, hadden we waarschijnlijk meer zelf gedaan”, zegt Vavier. „Maar het sjouwen hadden we zeker laten doen. Ze zijn nog voorzichtiger met je spullen dan je zelf bent.”

Het gezin Vavier betaalde 7.000 euro, maar het inhuren van een verhuisbedrijf is zo duur als je zelf wilt, zegt Manon van Essen van belangenbehartiger Vereniging Eigen Huis (VEH). Voor verhuizing en inrichting gaat de VEH uit van een gemiddeld bedrag van 8 tot 10 procent van de koopprijs van het nieuwe huis, de OEV schat de gemiddelde verhuisprijs op 1.500 à 2.000 euro.

Goedkoper is de Student Verhuis Service, die zegt voor 450 euro een gemiddelde inboedel van Amsterdam naar Utrecht te verhuizen.

Budgetvliegtuig

De kosten van een verhuizing zijn ook afhankelijk van de keuze voor een erkend of niet-erkend verhuisbedrijf. In Nederland zijn er volgens branchevereniging OEV naar schatting 450 verhuisbedrijven. Daarvan zijn er 250 aangesloten bij de OEV, en dus ‘erkend’. Het voordeel van een erkende verhuizer is dat je garantie op je spullen hebt. Bovendien krijg je een geschillenregeling en de garantie dat een ander bedrijf de verhuizing overneemt, als jouw verhuizer failliet gaat.

Maar de niet-erkende verhuisbedrijven zijn goedkoper. Hobbel van de OEV zegt dat hun prijzen niet altijd zo transparant zijn als die van erkende verhuizers – die laatste moeten volgens hem via de offertes een vaste prijs vooraf geven. Hij noemt de niet-erkende bedrijven de budgetvliegtuigen onder de verhuisbedrijven. „Je instaptarief is heel laag, maar alle extra service kost geld.”

Ja, zegt Gaijkema van de Student Verhuis Service, een niet-erkende verhuizer. „maar we zijn ook flexibeler.” Als een verhuizing korter duurt dan afgesproken, gaat de prijs omlaag. „En als ons bijvoorbeeld om extra klusjes wordt gevraagd, zoals het demonteren van een lamp, zeggen we nooit nee. Dat is bij vooraf vastgelegde offertes soms wel anders.”