Weer

We houden voorlopig nog een licht wisselvallig en winters weerbeeld. Koude lucht, van oorsprong vanaf de poolcirkel, komt met een omweg naar onze omgeving. Op weg naar Nederland strijkt de koude lucht over relatief warm zeewater. Zo ontstaat een onstabiele mix, waarin buien zich gemakkelijk kunnen vormen. Daar kan winterse neerslag tussen zitten. Vandaag hebben we echter nog een veelal westelijke aanvoer, waarin Engeland de buffer is en de buien opvangt. Nog maar een enkel exemplaar weet Nederland te bereiken. Veel plaatsen houden het dan ook droog met af en toe zonneschijn. Het wordt rond 4 graden. Vanavond draait de wind geleidelijk naar een meer noordelijke richting. De winterse buien vanaf zee kunnen ons zo gemakkelijk bereiken. Met temperaturen rond het vriespunt kan er ook sprake zijn van gladheid. Zondag houdt het zuidoosten van het land het nog vrijwel droog. Het wordt uiteindelijk overal een graad of 5. Dat zijn vergelijkbare waarden als de zeewatertemperaturen. Zo weten de winterse buien met hagel en natte sneeuw ook verder landinwaarts door te dringen.