‘Verlichting op snelweg aan laten bij slecht weer’

Foto ANP/ Bart Maat

Bij slecht weer zoals dat van de afgelopen dagen moet de verlichting langs de snelwegen weer aan, zo bepleiten de ANWB en Veilig Verkeer Nederland (VVN) vandaag in de Telegraaf. Sinds ruim anderhalf jaar geleden is het op een aantal wegen laat op de avond en ’s nachts donker, een besparingsmaatregel.

Maar als het aan de ANWB en VVN ligt, verandert dat onder bepaalde weersomstandigheden. “Het is heel simpel: als je goed zicht hebt én goed zichtbaar bent, beperk je risico’s”, zegt de ANWB in de krant. Tegenover persbureau ANP zegt een woordvoerder dat het “een teken van armoe” is de lichten uit te doen.

Miljoenenbesparing

In het najaar van 2013 besloot Rijkswaterstaat op een aantal wegen de verlichting te doven tussen 21.00 uur ’s avonds en 05.00 uur ’s ochtends. Op een paar drukke wegen is dit tussen 23.00 uur en 05.00 uur. Die maatregel kostte Rijkswaterstaat eenmalig 2,8 miljoen euro, zo zei een woordvoerder vorig jaar tegen NRC, maar moet tot en met 2020 34 miljoen euro opleveren. Een woordvoerder zegt tegen ANP dat het doven van de verlichting niet ten koste gaat van de veiligheid:

“De maatregel leidt niet tot stijging van het aantal incidenten.”

Tijdens de afgelopen sneeuw- en hagelperiode heeft er maar één weggebruiker geklaagd over een donkere weg.