Sprong naar het westen

Het is onmogelijk om géén goed humeur te krijgen van American Football. Al was het maar om de namen van de clubs die jaarlijks strijden om de Tulip Bowl (alle sporttrofeeën zouden naar bloemen moeten heten; de KNVB-beker wordt Pinksterbloem Cup). Tom van Duijn was reciever en kicker van de Alphen Eagles, zijn vader was oprichter van Lightning Leiden. De glitter and glamour ( cheerleaders!) betekent niet dat American Football een rijke sport is. Zelfs de toppers moeten hun buskaartje naar uitwedstrijden gewoon betalen.

Zo’n topper is Van Duijn. Met drie Nederlandse titels op zijn 21ste is het nu tijd voor de New Yorker Lions uit Braunschweig, een van de topteams in de Duitse competitie. Daar zal hij het straks opnemen tegen de Kiel Baltic Hurricanes. De Hildesheim Invaders spelen een divisie lager. Ooit verwachten we Van Duijn in de Super Bowl – zondag is de editie van dit jaar: Patriots tegen Seahawks. Want Braunschweig is een kleine stap naar het oosten voor de grote sprong naar het westen.