Beste graphics van de week

Slogans, Shell en snot: de week in zeven graphics

Een weekoverzicht aan de hand van de beste infographics op NRC Q

Facebook is niet hip, behalve op de beurs..

Facebook vergrijst. Jongeren laten het afweten, terwijl ouderen juist vaker op Facebook zitten. Maar dat lijkt beleggers niets uit te maken. Het bedrijf presenteerde wederom goede jaarcijfers en het gaat lekker op de Nasdaq.

In onderstaande grafieken is de procentuele ontwikkeling van de beurskoers t.o.v. de eigen beursgang (IPO) per week te zien

..Shell voelt daarentegen de klappen van de lage olieprijs..

1.000.000.000. Een miljard euro dus. Dat bedrag moest Shell inleveren aan winst in het vierde kwartaal ten opzichte van het jaar daarvoor. Het gaat beetje “mwah” met de Nederlandse oliegigant. Sinds 2011 daalt de winst al.

..en vooral zuid-Europa voelt de economische crisis..

Griekenland versus Europa, lijkt het sinds de verkiezingsoverwinning van de links-radicale partij Syriza. Maar hoe hard wordt de clash?. De economische tegenstellingen zijn in ieder geval (nog steeds) groot. NRC Q zet in een paar kaarten de economische verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa op een rij.

Crea citymarketing..

Dronten doet het, “je bent er” in Tilburg, M& (ja echt, Emmen) en Harlingen “heeft wad”. Iedere gemeente of regio heeft een eigen slogan. Soms creatief, vaker pijnlijk. In onderstaande kaart staan ze allemaal.

..en Apple maakt (weer) iedereen jaloers..

Het vierde kwartaal was het beste kwartaal ooit voor de techgigant: ruim 18 miljard (!) euro winst. Ook de omzetcijfers - te zien in onderstaande grafiek - gaan al sinds 2005 uphill. Extraatje voor de fans: in april komt Apple met de Apple Watch.

..en eh, snotter spetter..

Iedereen is ziek, en dat voelt de baas. Letterlijk. Uit cijfers van onderzoeksbureau Nivel blijkt dat Nederland momenteel 354 grieppatiënten per 100.000 inwoners telt; een epidemie. En dat kost de werkgever gemiddeld 223 euro per dag. Vermenigvuldig dat met de 7,2 miljoen werkdagen en you do the math.

ICYMI: de belangrijkste binnenlandse economische cijfers van deze week

Een oplevende woningmarkt of niet: we bouwen minder. Het aantal nieuwe nieuwbouwwoningen daalde vorig jaar tot 44 duizend (-10 procent), blijkt uit CBS-cijfers. Daar komt bij dat er ook minder gebouwen tegen de vlakte gaan.

En verder:

  • Asielzoekers:↑ (+66 procent)
  • Producentenvertrouwen:↓ (-0,6 punt)
  • Instroom vanuit de WW:↔ (60 procent)
  • Uitgaven aan onderwijs door ouders:↑ (2,9 miljard euro in 2013)