Sjouwen of betalen?

Een verhuizing is zo duur als je zelf wilt. Vraag je je vrienden om hulp, of laat je een verhuisbedrijf alles regelen – tot aan de schoonmaak van je nieuwe huis?

Illustratie XF&M

Even snel wat offertes aanvragen voor de verhuizing? Vergeet het. Na het invullen van uitgebreide wensenlijsten blijven de beloofde offertes uit. Daarvoor in de plaats komen telefoontjes. „Goedendag”, zegt Kees Koenders van het Amsterdamse verhuisbedrijf Coulance, „ik bel om een afspraak te maken.”

Want dat is hoe het gaat: verhuisbedrijven komen eerst kijken, en zeggen dan pas wat het gaat kosten. Het is bovendien een persoonlijker aanpak die nodig is gebleken: de verhuizers hebben veel last van de ingestorte woningmarkt. Noodgedwongen bieden ze nu vaak een uitgebreidere service. „Ontzorgen”, noemt vicevoorzitter Martin Hobbel van de de branchevereniging Organisatie voor Erkende Verhuizers (OEV) het.

Zo kun je bijvoorbeeld vragen om – tegen betaling – je nieuwe huis schoon te maken, of het oude huis op te ruimen. Of ze regelen opslag of een parkeerontheffing, zorgen voor een klusjesman, gooien overbodige spullen weg of regelen met behulp van een ‘verhuisdirigent’ de hele verhuizing, terwijl het verhuizende gezin op vakantie is.

De verhuisbranche (totale omzet vorig jaar: 200 miljoen euro) is de afgelopen jaren flink gekrompen. Het aantal verhuizingen daalde volgens de OEV met 30 tot 40 procent. Maar nu de woningmarkt voorzichtig herstelt, krabbelen ook de verhuisbedrijven langzaam weer op. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek steeg de omzet van de branche in het eerste half jaar van 2014 met gemiddeld 4,8 procent ten opzichte van het halve jaar ervoor.

De OEV schat het aantal particuliere verhuizingen in Nederland op 250.000 per jaar. De meeste mensen geven de voorkeur aan de goedkoopste optie: zelf verhuizen. Dat gebeurt in 70 procent van de gevallen, volgens Hobbel.

„Ik wilde zo weinig mogelijk geld uitgeven”, zegt Guus Bartholomé (27), promovendus politieke communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verhuisde onlangs met zijn vriendin binnen Amsterdam. „Ik heb een beroep gedaan op mijn vrienden.” Hij huurde een busje en een touw en blok om de spullen van de vierde etage van zijn oude huis te tillen. Kosten: 102,50 euro. „Plus twee sixpacks bier om mijn vrienden te bedanken.”

Zo duur als je zelf wilt

Professionele verhuizers zijn duurder, maar vaak ook sneller. En ze hebben meer ervaring met het verhuizen van – bijvoorbeeld – een dure piano. „Als je het één keer hebt gedaan, wil je niet anders”, zegt Nik Vavier (42), persoonlijk ontwikkelingscoach. Hij verhuisde een half jaar geleden met zijn gezin van het Drentse Zuidwolde naar Hoeven in Noord-Brabant, waar zijn vrouw een nieuwe baan kreeg.

Haar nieuwe werkgever betaalde de verhuiskosten – ongeveer 7.000 euro. „Als we het zelf hadden moeten betalen, hadden we waarschijnlijk meer zelf gedaan”, zegt Vavier. „Maar het sjouwen hadden we laten doen. Ze zijn nog voorzichtiger met je spullen dan je zelf bent.”

Vavier betaalde 7.000 euro, maar het inhuren van een verhuisbedrijf is zo duur als je zelf wilt, zegt Manon van Essen van belangenbehartiger Vereniging Eigen Huis. De OEV schat de gemiddelde verhuisprijs op 1.500 à 2.000 euro.

Een gezin van vier personen wordt door het bedrijf P.A. van Rooyen verhuisd voor gemiddeld 2.800 tot 3.200 euro, schat André van der Meij. Goedkoper is de Student Verhuis Service, die zegt voor 450 euro een gemiddelde inboedel van Amsterdam naar Utrecht te verhuizen.

Budgetvliegtuig

Offertes aanvragen bij websites als die van branchevereniging OEV kan daarom slim zijn. Eerst komt er iemand bij je thuis kijken hoe je woont en wat voor inboedel je hebt. Dat levert een lange lijst op van mogelijkheden én kosten. De verhuiswagen, de verhuizers zelf, een lift, inpakkosten, parkeerontheffingen.

De kosten van een verhuizing zijn ook afhankelijk van de keuze tussen een erkend of niet-erkend verhuisbedrijf. In Nederland zijn er volgens branchevereniging OEV naar schatting 450 verhuisbedrijven. Daarvan zijn er 250 aangesloten bij de OEV, en dus ‘erkend’.

De Student Verhuis Service is een voorbeeld van een niet-erkende verhuizer. Dat komt volgens manager Wouter Gaijkema doordat het benodigde certificaat te duur was. En klein begonnen, met enkel het verhuren van „een karretje”, was dat volgens hem „niet aan de orde”.

Het voordeel van een erkend verhuisbedrijf is dat de klant garantie op zijn of haar spullen krijgt. Wie kiest voor een verhuisbedrijf met het keurmerk van de OEV is tot 100.000 euro verzekerd voor de inboedel. Bovendien krijg je een geschillenregeling en de garantie dat een ander bedrijf de verhuizing overneemt, als jouw verhuizer failliet gaat.

Maar de niet-erkende verhuisbedrijven zijn goedkoper. Martin Hobbel van de OEV zegt dat hun prijzen niet altijd zo transparant zijn als die van erkende verhuizers – die laatsten moeten volgens hem via de offertes een vaste prijs vooraf geven. Hij noemt de niet-erkende bedrijven de budgetvliegtuigen onder de verhuisbedrijven. „Je instaptarief is heel laag, maar alle extra service kost geld.”

Ja, zegt Gaijkema van de Student Verhuis Service, „maar we zijn ook flexibeler”. Als een verhuizing korter duurt dan afgesproken, gaat de prijs omlaag. „En als ons bijvoorbeeld om extra klusjes wordt gevraagd, zoals het demonteren van een lamp, zeggen we nooit nee. Dat is bij vooraf vastgelegde offertes soms wel anders.”