Serena Williams wint voor de zesde keer de Australian Open

Serena Williams viert haar overwinning.
Serena Williams viert haar overwinning. Foto AFP/ William West

Serena Williams heeft voor de zesde keer in haar carrière de Australian Open gewonnen. In de finale van de eerste grand slam van het jaar was ’s werelds beste tennisster in twee sets te sterk voor de Russin Maria Sjarapova, de nummer twee van de wereld: 6-3, 7-6.

Voor Williams, die nog nooit een finale in Melbourne verloor, is het de negentiende grandslamtitel. Alleen Margaret Court (24) en Steffi Graf (22) wonnen er in hun carrière meer.

Williams verloor al sinds het WTA-finaletoernooi in 2004 niet meer van de Russin en daar kwam vandaag geen verandering in, mede dankzij haar harde service. Elke keer als Sjarapova dreigde langszij te komen, was Williams’ grootste wapen genoeg om dat te voorkomen. Williams besliste de wedstrijd, na een gelijk opgaande set, ook niet heel verrassend met een ace. Die dacht ze trouwens een punt eerder al te hebben geslagen, maar toen had ze het net geraakt.

Nederlands succes bij rolstoeltennis

De Nederlandse vrouwen werden dit jaar in het enkelspel al vroeg uitgeschakeld. Richel Hogenkamp verloor in de eerste ronde, Kiki Bertens een ronde later. Succes was er wel in het rolstoeltennis: Jiske Griffioen won daar vandaag de titel. Ze was in de finale met 6-3, 7-5 te sterk voor de Japanse Yui Kamiji. Het was Griffioens eerste grandslamtitel.

In 2006 was Griffioen al eens finalist in Melbourne. Toen verloor ze van landgenoot en recordkampioen Esther Vergeer, die inmiddels gestopt is.

De finale van het mannentoernooi is morgen. Daarin speelt de nummer één van de wereld, de Serviër Novak Djokovic, tegen de Brit Andy Murray.