KC Boutiette (44) droomt van olympische deelname in 2018

Een high-five hier, een hug daar. KC Boutiette is ‘hot’ vrijdagochtend bij de training in het imposante Vikingskipet van Hamar, waar dit weekeinde wereldbekerwedstrijden zijn. In de dweilpauze begroet de 44-jarige Amerikaan oude bekenden. De Duitse routinier Claudia Pechstein (42), vergeleken bij hem een jonkie. Gianni Romme (41) en Marianne Timmer (40), allang gestopt en inmiddels coach. „Ze vragen me allemaal of ik ook coach ben geworden”, vertelt Boutiette lachend als hij van het ijs komt. „Maar ik wil liever nog een tijdje schaatsen.”

Dus besloot de in 2006 gestopte ‘schaatsbejaarde’ dit seizoen weer te beginnen. „Ik kon nog geen acht rondjes in de schaatshouding zitten.” Maar Boutiette verbeterde snel en trof in Amerika nauwelijks tegenstand. Na Sotsji zijn toppers als Trevor Marsicano, Jonathan Kuck en Brian Hansen al dan niet tijdelijk gestopt. Shani Davis rijdt allang geen lange afstand meer. Zo plaatste de voormalig allrounder en marathonschaatser zich voor het Amerikaans kampioenschap.

„Acht dagen ervoor was ik nog met mijn vrouw en kind in Disneyworld in Florida”, bekent Boutiette. „Mijn familie is tegenwoordig belangrijker dan schaatsen. De 1.500 meter en vijf kilometer gingen best oké, technisch ben ik nog altijd goed. Maar de fitness is niet meer wat het is geweest. De tien kilometer was een hel. Mijn rug doet nu nog zeer.”

Met een tweede plaats op de vijf kilometer en een nette 1.50,99 op de 1.500 meter plaatste Boutiette zich zelfs voor wereldbeker. Uitgerekend in Hamar, waar hij in 1994 zijn schaatscarrière begon met een 39ste plaats op de olympische 1.500 meter. Vijfde was hij op de Spelen van 1998 (1.500 meter) en 2002 (vijf kilometer). Nog één keer naar de Spelen in 2018, als zijn favoriete onderdeel massastart wellicht voor het eerst op het programma staat? „Dat is een droom. Beter dan vroeger wordt het niet meer, maar ik heb een hoop lol.”