Sausjurk, een verwarrende rondleiding en een prijzig weekje Salou

Eerst liegen of de waarheid spreken en dan graven naar geld op het strand.
Eerst liegen of de waarheid spreken en dan graven naar geld op het strand. Screenshot aflevering

Het vijftiende seizoen van Wie is de Mol? is bezig. Frank Huiskamp en Peter Zantingh, NRC-redacteuren en vaste kijkers, bespreken net als vorig jaar elke week na de uitzending hun ideeën en theorieën via de chat. Vandaag eenmalig op de zaterdagochtend het resultaat.

Let op: onderstaand gesprek bevat (vanzelfsprekend) spoilers. Dus als je de aflevering nog niet gezien hebt, scroll dan niet verder naar onder.

De vierde aflevering van Wie is de Mol? 2015, van gisteravond, trok 2.078.000 kijkers. Ruim minder dan voorgaande weken, maar de aflevering werd vanwege het incident bij de NOS niet zoals gewoonlijk op donderdag-, maar op vrijdagavond uitgezonden.

Peter: ‪Frank.‬

Frank: ‪Zanti!‬ Ben je op de vrijdagavond net zo scherp en ad rem als op de donderdagavond?

Peter: ‪We gaan het zien. Maar misschien niet, want ik vergat net al de naam van het dorpje dat kopje onder ging. Blafgruis? Hensveen? Donshoop?‬

Frank: ‪Sausjurk?‬

Peter: ‪Haha‬.

Frank: ‪Ik heb er wel een paar genoteerd trouwens. De helft echte steden en de andere helft een soort Ik Mik Loreland-verzinsels‬.

kluts

Peter: ‪Oh, echt? Ik dacht serieus dat ze allemaal bestonden.‬

Frank: ‪Als ik iets niet ken, dan denk ik dat het dan niet bestaat. Maar dit was een grapje.‬

Peter: ‪Was al bang dat we de vriendelijke inwoners van Blafgruis beledigd hadden.‬

Frank: ‪Ik hoor goede dingen. Mooie kerk, voetbalclub die het goed doet in de zesde klasse.‬

Peter: We verzetten onze zinnen. Wat vond je van opdracht een?

Frank: ‪Ja, inventief, geestig, dramatisch om tegelijkertijd bij na te denken. Wat ik de hele aflevering trouwens weer had.‬
Waarom kun je dit programma niet gewoon kijken kijken? Waarom ben je bijna verplicht om voor de ervaring als een soort doorgedraaide wiskundige mee te tikken?
Dat even terzijde. Hoe mol je hier nou het beste? Iedereen zou voor de jokers gaan als ze een van de twee rondleiders waren geweest. Wat betekent dat het voor de Mol ook ideaal kan zijn, want jokers kwijtraken is niet erg, dan komt er sowieso geen geld bij, want je koos er zelf ook niet voor.
En natuurlijk kun je in het groepje dat vragen moest beantwoorden ook gemakkelijk mollen. Uit wraak besluiten die jokers weer af te pakken, maar intussen denken: prima, geen geld. En daar gaat ook iedereen gemakkelijk in mee. Op hun tenen getrapt als ze zijn.

Peter: ‪Precies. Ik dacht: je kunt als mol maar beter in de groep zitten die rondgeleid wordt. ‬Het enige waar je dan achter moet komen, is of het duo jokers of geld aan het verzamelen is. (En dat was wel een beetje wat we Rik zagen doen).

tcm17333798_Large

Frank: ‪Ja, dat las ik iemand ook opmerken. Rik is ofwel heel veel aan het mollen of gewoon echt buitengewoon blind. Tijdens die rare watervliegtuigopdracht werd de envelop met geld nog net niet aan hem gegeven en zag hij niets. Hier vroeg hij zich ook geen moment af wat Marlijn nou echt aan het doen was. Dat moet dan autocues voorlezen en ons vertellen wat er in Libië gebeurt.‬

Peter: ‪Wat me wel opviel: daarna, bij de vragen, was hij minstens twee keer degene die een goed antwoord gaf. Maar het kan natuurlijk dat hij op dat moment al zeker genoeg wist dat daar geen geld maar minus-jokers voor gekozen zouden worden.‬

Frank: ‪Om vervolgens bij de derde vraag te zeggen: ja, we gaan nu voor geld, he? Oh, anderen willen niet? Ach, vooruit, nog een joker.‬

Peter: ‪Margriet daarentegen stond volgens mij op de achterste rij haar mond te houden en voor minus-jokers te stemmen.‬ Het werd al snel een spelletje ‘benieuwd hoeveel we van ze af kunnen pakken’. Als de vijfde goed beantwoorde vraag zou betekenen dat Carolina en Marlijn allebei uit eigen zak 150 euro in de pot moesten leggen, hadden ze daarvoor gekozen.‬

Frank: ‪Haha. Daar kan Viktor in zijn wereld vervolgens één hele appel voor kopen.‬

Peter: ‪Op Salou.‬

Frank: ‪Ik zou met 4.000 euro te besteden voor een weekje Salou me ook nog wel kunnen vermaken.‬

Peter: ‪Inderdaad. ‬

Frank: ‪Later zei hij trouwens, in een extra filmpje bij Moltalk, dat hij met de pot naar Texel zou kunnen. Om wel te erkennen dat je daar inderdaad wel een jacuzzi voor bij kon krijgen.‬ Klopt, Viktor, en een prima auto.

Peter: ‪Ik begin langzaam benieuwd te worden naar het salaris van een SBS-presentator.‬

Frank: ‪Of het was nog goud geld uit zijn tijd als inspecteur hondenbelasting, de advocatuur onder de vakantiebaantjes‬.

Peter: ‪Kon jij in die theorie van hem en Carolina over het ontbrekende vakje acht op het strand volgen?‬

Frank: ‪Ik heb echt geen flauw idee. Bij Moltalk lieten ze ook dit schema zien. Ik weet niet eens of ik er eindeloos naar wil staren en er conclusies aan wil verbinden. Het is net een enorme berg afwas.

3d84c7d9275dc4e05219b888101e3736

Peter: ‪Het komt er dus op neer dat ze de strandvakjes mochten ‘openen’ (ik bedoel: opgraven alsof The One Ring To Rule Them All er in het zand gevallen was) die correspondeerden met de kaartjes waarvan de vraag goed beantwoord was.‬

Frank: ‪Precies. Dat was me nog duidelijk.‬

Peter: ‪En dat vrijwel iedereen ervoor koos om er een goed en een fout te beantwoorden. Chris niet - want dat is gewoon een hartstikke blije, enthousiaste, gemotiveerde kandidaat die geld wil verdienen.‬

Frank: ‪Je klinkt als Martin Gaus.‬

Peter: ‪En Martine niet, want die snapt het spel niet. Die wist niet eens wat ze zelf had geantwoord, gokte toen, en zei het andere. Ik zou niet weten waar dat goed voor was.‬

Frank: ‪Ja, ik wil nog wel een alineaatje of twee wijden aan Martine.‬

Peter: ‪The floor is yours.‬

Frank: ‪Martine speelt dit spel op een werkelijk onuitstaanbare manier. En dat is ongelofelijk slim. Ze combineert het irritante van Milouska, het simpelweg echt niet snappen hoe alles moet, met gewoon een vreemd soort snauwgedrag waarin ze ook nog eens weinig emotie toont.‬

Peter: ‪Ik heb even geteld en je hebt nog één alinea over.‬

Frank: ‪En dan kun je denken: goh, misschien vindt ze het gewoon niet leuk en snapt ze het echt helemaal niet allemaal, zoals Rik ook al met zo’n blij hoofd zei. Of dit is een werkelijk waar heel slim spel, want er is heel veel te zeggen voor het aannemen van de rol van iemand die tegen het onuitstaanbare aan is.‬ Conclusie (dit rekenen we maar bij de tweede alinea): ik ben er niet zo zeker van dat zij niet de Mol is.

Peter: ‪Interessant. Ik ben het met je eens: ze is geen prettige kandidate. ‬

Frank: ‪Ze noemt bovendien Rik op zijn beurt weer naïef, omdat hij zomaar een joker weggeeft. Wat ik dan weer prachtig vind, omdat half Nederland denkt: Martine, we denken allemaal dat jij denkt dat je meedoet aan een heel saai kinderfeestje.‬ Ze was er als de kippen bij om Marlijn af te blaffen toen er iets verkeerd ging met die dozen, iets wat ze zelf ook prima gedaan zou kunnen hebben, iets met de codes dacht ik. Dat soort dingetjes.

Peter: Ik heb een screenshot gemaakt waar je niks aan hebt. Wil je ‘m zien?

Frank: ‪Ja, ik leef ervoor.‬
dalailama
Peter: ‪Een vriend waarmee ik vanavond keek zei: hé, er reed iemand langs toen Margriet de test maakte.
Dat klopt, maar ik weet niet of we hier nu naar iets verdachts kijken of naar de dalai lama op doorreis.

Frank: ‪Haha, ik sloeg er wel op aan, maar ik sla op elke beweging van de achtergrond aan. Soms heb ik het vermoeden dat die tests midden op een weg worden gemaakt en dat die mensen denken: wat zijn die debielen nou aan het doen, verderop is een Starbucks‬.

Peter: ‪”En waarom verspreidt die ene man in vredesnaam zijn antwoorden over vier kandidaten?”
Twee dingen nog, Frank. Eén: de afleveringstitel. ‘Schaalvergroting’. Gewoon een verwijzing naar de kaart van Nederland, al was dat feitelijk gezien een schaalverkleining? Of iets anders?‬

Frank: ‪Haha, ik dacht precies hetzelfde bij je gok. Ik kwam tot minder verklaringen voor de titel dan voorgaande afleveringen. Al dacht ik wel aan ‘schaal’ als in de schaaltjes uit de vorige aflevering.‬ Wat de vergroting zou zijn, moeilijk. Dacht eerst dat Margriet een juist antwoord gaf tijdens de tweede opdracht over welk schaaltje de Mol pakte en dat zij dat schaaltje pakte. Maar dat bleek dan weer anders te zitten.

Peter: ‪En het andere: valt het jou ook op dat vrijwel niemand van de kandidaten Rik verdenkt, terwijl jij en ik en iedereen en z’n moeder voor de buis dat wel doet?‬

Frank: ‪Ja, dat doet me wel erg denken aan Jan-Willem vorig jaar. Niemand verdacht hem, wij allemaal onterecht wel.‬
En ik verdenk Rik ook wel, maar tegelijk is het ook weer net iets te. Beetje het gevoel dat ik bij Jan-Willem ook had. Achteraf.

Peter: ‪Ja. Dat maakt me misschien wat huiverig om hem 100 procent te verdenken. Maar toch zou ik pakweg 14 van de 20 vragen op hem beantwoorden.‬

Frank: ‪Ik ben dit seizoen helemaal niet overtuigd van één persoon en het frustreert en boeit tegelijkertijd‬.

Peter: ‪Ik ben er zeker van dat het Chris niet is. ‬

Frank: ‪Ik begin daar zekerder van te raken, ja.‬

Frank: ‪Ik zou veel meer hebben gemold als ik op dat eilandje had gestaan en de controle had gehad tijdens de laatste opdracht.‬
Ik vind 1.500 euro dan te veel geld.

Peter: ‪Inderdaad.

Frank: ‪Moest er trouwens zo om lachen dat Chris oprecht dacht dat hij iets heel spannends mocht gaan doen en zich daarom opgaf om vervolgens als postsorteerder te dobberen op een meer, achter een bureau‬.

Peter: ‪Niet dat hij het daardoor minder spannend vond. ‬

Frank: ‪Nee, die kun je voor een wasmachine zetten en dan vermaakt hij zich prima.‬

Frank: ‪Maar je beantwoordt 14 van de 20 vragen op Rik? En de rest? Spreid je nog wat?‬

Peter: ‪De rest op Margriet. Die brengt me te weinig geld binnen en zegt zelf dat ze Chris verdenkt, wat mij getuige het bovenstaande sterk lijkt.‬

Frank: ‪Ik laat het maar even bij Rik, Martine en Margriet. Ik denk dat ik er in het spel al lang en breed uit had gelegen.‬

Peter: Oké, dit is flauw. Maar goed, laten we er maar mee eindigen.

Sausjurk

Lees ook de chats over aflevering een, aflevering twee, aflevering drie en aflevering vier terug.