Rijk gaat IT-projecten vooraf toetsen

Kabinet neemt aanbeveling van parlementaire onderzoekscommissie naar ICT-falen over

Er komt een tijdelijk Bureau ICT Toetsing dat risicovolle ICT-projecten van het Rijk vooraf gaat toetsen. Bij die beoordeling gaat meespelen hoeveel geld een project gaat kosten en hoe groot het maatschappelijk belang ervan is.

Het kabinet neemt verder een rij aanvullende maatregelen om de ICT-problemen bij de rijksoverheid verder tegen te gaan en neemt daarmee „de kern van de aanbevelingen” van de parlementaire onderzoekscommissie van ICT-falen bij de overheid over.

De ‘rijkspool’ met ICT-professionals wordt verdubbeld van 100 naar 200 banen. Er komen ICT-opleidingen voor leidinggevenden binnen het Rijk en de administraties van de ministeries worden aangepast zodat de kosten van ICT-projecten beter inzichtelijk gemaakt kunnen worden.

In oktober vorig jaar concludeerde de parlementaire onderzoekscommissie onder voorzitterschap van VVD’er Ton Elias dat bij grote ICT-projecten van de overheid zowat alles mis gaat. Ministeries houden slecht bij hoeveel digitaliseringsplannen kosten, wat ze eigenlijk moeten opleveren en leren niet van hun fouten. De verspilling zou 1 tot 5 miljard euro per jaar bedragen. Tegelijkertijd heeft de regering wel grote digitaliseringsambities: in 2017 zou alle communicatie tussen overheid en bedrijven of burgers digitaal moeten verlopen.

Het Bureau ICT Toetsing moet dit jaar operationeel worden en gaat uit een „compact team” van experts bestaan. Doel is dat het bureau na vijf jaar „overbodig is geworden”, schrijft het kabinet in zijn reactie.

Het Bureau komt niet, zoals de commissie-Elias graag wilde, onder de premier te vallen, maar onder minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst (VVD). Toen de Tweede Kamer de bevindingen van de commissie besprak, december vorig jaar, zei Ton Elias dat geen goed idee te vinden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in het verleden óók problemen met ICT gehad, zei hij in dat debat: „We moeten geen slagers hebben die hun eigen vlees keuren.” In een reactie nu zegt Elias dat het inmiddels formeel niet meer aan de onderzoekscommissie is om te reageren, maar aan de rest van de Kamer om hierop actie te ondernemen.