PSV wint met 2-1 van Willem II, ook winst voor FC Twente en Groningen

Memphis Depay (L) van PSV in duel met Frank van der Struijk van Willem II.
Memphis Depay (L) van PSV in duel met Frank van der Struijk van Willem II. Foto: ANP/TOIN DAMEN

PSV is vandaag tegen Willem II op miraculeuze wijze ontsnapt aan kostbaar puntenverlies in de titelstrijd. SC Cambuur verloor in de eindfase van FC Twente, bij de wedstrijd tussen Excelsior en NAC bleef het 0-0 en Groningen won met met 2-0 van Go Ahead Eagles.

De koploper van de eredivisie keek voor eigen publiek tegen Willem II lang tegen een achterstand aan. In de tumultueuze slotfase wist PSV de wedstrijd toch nog te kantelen, dankzij treffers van invaller Jürgen Locadia en Memphis Depay: 2-1.

Daardoor behield de ploeg van trainer Phillip Cocu niet alleen zijn ongeslagen thuisstatus, maar ook de royale voorsprong op Ajax aan kop van de ranglijst.
Toch was het opnieuw allerminst overtuigend wat PSV liet zien. De ploeg van Cocu counterde de afgelopen weken op bezoek bij Vitesse (0-1) en SC Cambuur (1-2) naar de winst. In beide uitwedstrijden zakte PSV ver terug om vervolgens in de omschakeling toe te slaan.

De koploper had daarbij het geluk dat zowel Vitesse als Cambuur de kansen die het kreeg onbenut liet. Willem II zocht in Eindhoven ook brutaal de aanval en de ‘Tricolores’ beloonden zichzelf wél voor die gedurfde spelopvatting.

De bezoekers hadden al een paar kansen gekregen toen Robert Braber in de dertigste minuut de score opende. De middenvelder kon een hoekschop van Stijn Wuytens ongehinderd inkoppen: 0-1. Daardoor werd PSV plotseling gedwongen om het spel te gaan maken, iets wat de ploeg van Cocu maar moeilijk lukte. Willem II hield de ruimtes heel klein en zat er steeds bovenop. De thuisclub moest het vooral hebben van afstandsschoten, want voetballend kwam PSV er nauwelijks doorheen.

Het was opvallend hoe lang het duurde voordat PSV in de tweede helft echt vol de aanval koos. Geruime tijd zocht de thuisploeg zonder overtuiging naar openingen in de hechte Tilburgse defensie, met onder de lat de uitblinkende doelman Kostas Lamprou. De Griek hield zijn ploeg ruim tachtig minuten overeind, ook nadat hij een kwartier voor tijd zelf een strafschop had veroorzaakt. Memphis Depay schoot die echter hoog over, wat het geloof van Willem II in een stunt versterkte.

In de laatste minuten ging het toch nog mis voor de Tilburgers. Eerst schoot Locadia de bal onder Lamprou door voor de gelijkmaker, waarna Depay toch nog de held werd met het winnende doelpunt: 2-1.

FC Twente - SC Cambuur: 2-1

FC Twente heeft vandaag de indrukwekkende bekerzege tegen AZ (3-0) een positief vervolg gegeven. De Tukkers versloegen SC Cambuur op het slechte veld in Enschede met 2-1. Invaller Kyle Ebecilio schoot de thuisclub in de extra tijd naar de zege. Voor de ploeg van trainer Alfred Schreuder was het de derde overwinning op rij in ruim een week. SC Cambuur daarentegen wacht in 2015 nog op de eerste winstpartij.

Trainer Henk de Jong van SC Cambuur rekende vooraf niet op een mooie wedstrijd. Volgens de Friese coach was daar het nogal drassige en modderige veld in Enschede niet geschikt voor. Hij vermoedde dat het vooral op inzet en karakter zou aankomen.

Beide ploegen maakten er niettemin een redelijk kijkspel van. FC Twente liet SC Cambuur het spel maken en gokte vooral op de snelle omschakeling. Middenvelder Kamohelo Mokotjo was met twee schoten dichtbij de openingstreffer. Ook de kopsterke Renato Tapia (redding doelman Leonard Nienhuis) en Hakim Ziyech, na een verkeerde terugspeelbal van Lucas Bijker, roken aan een doelpunt.

SC Cambuur wist zich geen raad met het vele balbezit en de muur van Twentenaren. Het Leeuwarder tempo was ook wat aan de lage kant. Mede daardoor kwamen de aanvallers niet in scoringspositie.

Na de rust nam FC Twente het initiatief. De Leeuwarder defensie bezweek al snel onder de druk van de aandringende thuisploeg. Met een technisch hoogstandje opende de jonge Peruaan Renato Tapia in de 57e minuut de score: 1-0. Luc Castaignos verzuimde kort daarna in riante positie 2-0 te maken. Mede daardoor bleef SC Cambuur erin geloven.

Nieuwkomer Rosheuvel miste eerst nog een grote kans op de gelijkmaker. Dankzij invaller Martijn Barto, die van dichtbij scoorde, kwamen de bezoekers alsnog op gelijke hoogte: 1-1. In de slotfase bleef een groot slotoffensief van FC Twente uit, maar de winnende treffer viel dankzij de attente

Excelsior - NAC: 0-0

NAC Breda heeft vandaag voor de tweede keer op rij met 0-0 gelijkgespeeld in de eredivisie. Na de remise van vorige week op eigen veld tegen Willem II, pakte de ploeg van trainer Robert Maaskant nu een punt bij Excelsior. Met de situatie waarin NAC zich bevindt was een overwinning bij Excelsior eigenlijk broodnodig. De Bredanaars houden alleen FC Dordrecht onder zich dat vrijdag al een punt pakte tegen sc Heerenveen.

Dat de nood bij NAC hoog is was in het veld niet direct te zien. De gasten legden weliswaar de nodige strijd in het duel, maar het was toch voornamelijk de angst om een doelpunt tegen te krijgen die het spel van NAC bepaalde. De gasten maakten het Excelsior dan ook bijna nooit moeilijk.

De enige dreiging in het strafschopgebied van de thuisploeg werd nota bene veroorzaakt door Daan Bovenberg. De verdediger van Excelsior duwde niet al te slim in de rug van Guyon Fernandez, maar scheidsrechter Danny Makkelie vond dat te licht voor een penalty. NAC wist bovendien niet een keer op doel te schieten.

Excelsior hield dus gemakkelijk stand, maar maakte zelf ook geen aanspraak op de openingstreffer. Vlak na rust kwam de thuisploeg zelfs goed weg toen Menno Koch in kansrijke positie voorlangs kopte. Even later maakte ook Excelsior tevergeefs aanspraak op een strafschop, toen de bij NAC debuterende Ruben Ligeon Tom van Weert op zijn tenen trapte.

Het was daarna Excelsior dat aandrong op een doelpunt. Jurgen Mattheij, Van Weert en Sander Fischer waren nog dichtbij, maar Jelle ten Rouwelaar stond telkens in de weg. Fernandez en invaller Mats Seuntjens konden NAC ook niet aan de zege helpen.

FC Groningen - Go Ahead Eagles: 2-0

FC Groningen heeft voor eigen publiek een verdiende zege op Go Ahead Eagles geboekt. Het elftal van trainer Erwin van der Looi vond met een uitslag van 2-0 voorzichtig aansluiting met de subtop van de eredivisie.

FC Groningen bleef voor de dertiende competitiewedstrijd op rij ongeslagen voor eigen publiek. Afgelopen woensdag merkte Vitesse nog hoe lastig het winnen is in de Euroborg. De Gelderse club ging met 4-0 onderuit in het bekertoernooi.

De thuisploeg kwam op voorsprong door de van SC Cambuur overgekomen Albert Rusnak. Het had er veel van weg dat de Slowaak voor een voorzet ging. Maar zijn vreugde was er niet minder om toen de bal over keeper Mickey van der Hart in het net belandde (1-0). FC Groningen mocht zich aanrekenen dat het zichzelf niet ruimer beloonde voor een groot veldoverwicht. Jarchinio Antonia miste twee goede kansen om zijn oude ploeg verder op achterstand te zetten. Van der Hart reageerde attent op doelpogingen van Tjaronn Chery en Michael de Leeuw.

FC Groningen domineerde ook de tweede helft, al speelde het wel een stuk slordiger. De schoonheid van de tweede treffer maakte echter veel goed voor de toeschouwers. Chery bereikte Antonia met een hakballetje en die kaatste de bal op zijn beurt weer met zijn hak terug. Helemaal vrij voor doelman Van der Hart maakte Chery geen fout (2-0). Hij ontdeed de ongelijke ontmoeting met een geplaatst schot van het laatste beetje spanning.

Go Ahead Eagles zorgde nauwelijks voor gevaar in de Euroborg. Het elftal van trainer Foeke Booy slaagde er opnieuw niet in afstand te nemen van de klasseringen die aan het einde van het seizoen verplichten tot deelname aan de play-offs voor promotie naar of degradatie uit de eredivisie.
(ANP)