Charlie Hebdo taboe op Keuls carnaval

Een angstig kijkende jihadist, met de lontjes van zijn bomgordel al aangestoken, dreigt het onderspit te delven tegen een vastberaden cartoonist met clownsneus die met zijn potlood de loop van het terroristengeweer splijt. Die voorstelling zou op een praalwagen met het thema Charlie Hebdo te zien zijn op het carnaval van Keulen. Op Facebook was het ontwerp voor de befaamde optocht door Keulse burgers gekozen. De woorden ‘persvrijheid’, ‘vrijheid van meningsuiting’ en ‘Ich bin Charlie’ zouden prominent op de wagen te zien zijn.

Maar het feestcomité heeft anders beslist. Bezorgde inwoners van Keulen hadden geïnformeerd of de carnavalsoptocht nog wel veilig zou zijn. In de lokale pers werd erop gespeculeerd dat commando’s de wagen zouden beveiligen – wat niet het geval was. „Dus hebben we gezegd: kom, dat is het hele thema niet waard”, aldus het hoofd van het carnavalscomité. „Het gaat erom dat mensen plezier hebben.”

En dus zullen op de traditionele optocht op 16 februari allerlei politici bespot worden, maar er zal geen steunbetuiging zijn aan het satirische Parijse weekblad dat slachtoffer werd van een terreuraanslag.

Kenners van de regionale verhoudingen vragen zich af of in het naburige Düsseldorf wél een Charlie-wagen mee zal rijden? Daar is niet gestemd over de keuze van de praalwagens. Verstandig, schrijft de Süddeutsche Zeitung in een hoofdredactioneel commentaar: „Satire is niet democratisch. Het is niet iets waar je over stemt.” Hoe de praalwagens in Düsseldorf eruit zien, zal pas blijken als ze door de straten rijden.