Overleg tussen Oekraïne en rebellen levert niks op

Oud-president Leonid Koetsjma (midden) verlaat de onderhandelingen in Minsk.
Oud-president Leonid Koetsjma (midden) verlaat de onderhandelingen in Minsk. Foto ANP/EPA/TATYANA ZENKOVICH

De vredesonderhandelingen in Minsk tussen de Oekraïense autoriteiten en de separatisten hebben niks opgeleverd. Ondertussen blijven de gevechten in het oosten van Oekraïne doorgaan. In de afgelopen 24 uur zijn daarbij veertig doden gevallen.

Naast vertegenwoordigers van Kiev en de separatisten waren ook afgezanten van Rusland en de OVSE bij het overleg aanwezig. Inzet was het hernieuwen van het staakt-het-vuren dat vorig jaar september in Minsk werd bereikt. Dat bestand werd echter al gauw door beide zijden geschonden, en de laatste paar weken neemt het geweld weer toe.

‘Mislukking’

Reuters meldt dat de Oekraïense afgezanten de rebellen ervan beschuldigen dat zij niet willen praten over een snel staakt-het-vuren. Ook over het terugtrekken van zware wapens zouden de separatisten niet willen onderhandelen. Voormalig president Leonid Koetsjma, die als vertegenwoordiger optrad, noemt de gesprekken een ‘mislukking’. De leiders van de rebellen waren niet aanwezig, en dat maakt een overeenkomst onmogelijk.

De rebellen willen pas gaan onderhandelen als Oekraïne een staakt-het-vuren afkondigt en zware wapens terugtrekt. Zolang dat niet het geval is, zullen de rebellenleiders niet aanschuiven. Tevens eisen zij dat Oekraïne met een ‘evenredige’ vertegenwoordiging bij de gesprekken aanwezig moet zijn. Daarmee wordt de president of de premier bedoeld, en niet een voormalig staatshoofd zoals nu het geval is met Koetsjma.

Geweld gaat door

In de Oost-Oekraïense plaats Debalsteve zijn vandaag hevige gevechten uitgebroken tussen pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger. De plaats ligt tussen twee door rebellen geclaimde gebieden in. Een deel van Debalsteve zou door de rebellen veroverd zijn, aldus de Oekraïense autoriteiten. Er wordt melding gemaakt van hevig geweervuur, granaatexplosies en artillerie-inslagen.

Volgens de BBC zijn in het afgelopen etmaal vijftien Oekraïense soldaten, dertien separatisten en twaalf burgers om het leven gekomen.