Oc tegen Languedoc

Harold Hamersma profiteert van de slechte naam van Zuid-Franse wijn.

Domaine Le Roc des Anges 2013, Côtes du Roussillon-Villages (biologisch), Winesupply.nl,13,95 euro
Domaine Le Roc des Anges 2013, Côtes du Roussillon-Villages (biologisch), Winesupply.nl,13,95 euro

In Nederland zijn we altijd dol geweest op de wijnen uit het Franse zuiden. Belangrijkste reden: lekker goedkoop. Als we onze vakantie daar vierden, gingen we ons te buiten aan rood, wit en rosé uit met name de Languedoc-Roussillon. Plop, fles vin de table op de campingtafel; onze vakantie was begonnen. Bij grote dorst vulden we de jerrycan bij dat leuke boertje verderop. En wat we overhielden ging mee naar Nederland. Om eenmaal terug in de eigen postcode te ontdekken dat deze hier toch beduidend minder smaakte. De wijnen hadden de reis in de hete kofferbak niet overleefd. Het uitzicht op een verregende rondweg in de herfst hielp ook niet. Maar de belangrijkste reden was toch echt dat de kwaliteit niet bepaald om over naar huis te schrijven was.

Languedoc tekent voor rond de veertig procent van de Franse wijnproductie. Daarvan is 90 procent van nederige komaf. Zo is het zuiden grootleverancier van bulkwijnen. Alleen heeft dat inmiddels concurrentie gekregen van nieuwe-wereldlanden die voordeliger en vaak ook beter kunnen produceren. Bovendien nam in de vaste afzetgebieden juist de vraag naar betere wijnen toe. Kortom, het roer moest om.

Onder andere dankzij jonge boeren uit Bordeaux en Bourgogne die – de torenhoge grondprijzen beu – naar het zuiden trokken. Daar was voor hun ambities om kwaliteitswijnen te maken nog betaalbare grond in overvloed. Hobbywijnmakers volgden. Succesvolle zakenmensen uit binnen- en buitenland die verwaarloosde domeinen opkochten om die met ongebreideld enthousiasme (en met vaak onrealistisch hoge investeringen) om te turnen tot producenten van buitengewoon aantrekkelijke wijnen.

En de koerswijziging werkt. Het afgelopen jaar nam in Europa de waarde van de geëxporteerde wijnen uit Languedoc-Roussillon flink toe. In Nederland met ruim 12 procent. Voordeel is overigens dat dankzij de nog slechte reputatie de prijzen nog niet echt hoog liggen. Maar daar krijg je nu echt lekkere wijnen voor. Al jaren verbaas ik mij erover wat het zuiden vaak te bieden heeft voor relatief weinig geld, vooral qua rood. Wijnen waar ik volmondig ‘oc’ tegen zeg: ‘ja’ in het oude Occitan.