‘Na drie maanden vroeg ik haar ten huwelijk’

Aybike (34) en Michael Meelis (37) leerden elkaar kennen op een datingsite. „Onze eerste date was raar. Hij zei dat ik er te chic uitzag.” Hij: „Dat is niet het type waar ik op val.”

Aybike en Michael hebben ongeveer 135 bordspellen. Michael: „Ik hou ervan om de regels te doorgronden.”
Aybike en Michael hebben ongeveer 135 bordspellen. Michael: „Ik hou ervan om de regels te doorgronden.” Foto David Galjaard

Gek op spelletjes

Michael: „In onze kast staan ongeveer 135 bordspellen.”

Aybike: „En dat is nog niet alles, er staan er ook nog wat opgeborgen in dozen. Michael is gek op spelletjes. Heel handig, ik kan altijd een cadeau voor hem bedenken.”

Michael: „Ik heb onder andere gamedesign gestudeerd. Het gaat me niet per se om het winnen, maar ik hou ervan om de regels doorgronden. Dus ik probeer een manier te vinden om het spel te winnen, zonder de regels te breken.”

Aybike: „Dan doet hij opeens iets dat wel mag volgens de spelregels, maar waar niemand op rekent.”

Michael: „Toch spelen we niet vaak; iets van één keer per maand.”

Aybike: „Het is het leukst met vrienden, maar die hebben ook allemaal kinderen. Dus het is moeilijk een tijdstip te vinden waarop we kunnen.”

Michael: „Op vakantie lukt het vaak wel. De laatste keer hebben we dagenlang het Dominion kaartspel gespeeld.”

Familie over de hele wereld

Aybike: „We kennen elkaar ongeveer vier jaar. Ik kom uit Turkije, ben half Amerikaans en half Turks. Ik kwam naar Nederland om een masterdiploma te halen. Toen ik me eenzaam voelde leerde ik hem kennen op een datingsite.”

Michael: „We hebben ongeveer anderhalve maand gechat voor we op onze eerste date gingen.”

Aybike: „Die was heel raar. Ik had een hoed op, en een beetje een chique jas aan. Hij zei heel chagrijnig tegen me dat ik er te chic uitzag. Wat moet ik hier nou mee, dacht ik.”

Michael: „Zo chic is niet het type vrouw waar ik op val.”

Aybike: „Gelukkig had ik daaronder gewoon een spijkerbroek aan.”

Michael: „De date ging goed, we gingen romantisch wandelen en daarna sushi eten. Aan het eind van de avond hebben we voor het eerst gezoend. Na drie maanden heb ik haar ten huwelijk gevraagd.”

Aybike: „Heel romantisch, hij vroeg me in een luchtballon. We zijn getrouwd op Cyprus. Het was mooi en tegelijk het perfecte compromis: omdat mijn familie over de hele wereld woont, moesten zij reizen, en Micheals familie moest vanuit Nederland ook reizen.”

Michael: „Tijdens de huwelijksreis werd Aybike zwanger van onze dochter Aya. In april verwachten we ons tweede kindje.”

Zij is van de clubjes

Aybike: „Ik werk drie dagen in de week, dan zit Aya op het kinderdagverblijf. De dagen dat ik niet werk breng ik echt met haar door, dan gaan we allerlei dingen doen.”

Michael: „Zij is heel erg van de clubjes en activiteiten. Ik doe het wat rustiger aan.”

Aybike: „Hij heeft ermee leren leven dat ik altijd in de weer ben. Hij gaat op zaterdagochtend altijd met Aya naar Piklergroep toe, terwijl ik naar mijn gymklas ga.”

Michael: „Dat is een soort speelgroep, waar ouders heengaan met kinderen. De methode van Pikler draait om kinderen op een natuurlijke en speelse manier respect leren. Als ouders heb je soms blinde vlekken voor wat je kind moet leren, je kunt het dus zien als voorlichting.”

Aybike: „In zo’n groep leert Aya om te delen met andere kinderen, en leert ze wat ze wel en niet kan doen. De ouders zitten eromheen en kijken toe.”

Aybike: „Ik heb 22 maanden borstvoeding gegeven, dat doen veel moeders in Turkije. Borstvoeding is goed voor het immuunsysteem. Ze krijgt ook ander eten erbij, het is meer als toevoeging op haar normale eetpatroon. Ik snap wel dat moeders in Nederland eerder stoppen met borstvoeding, hier krijg je heel kort verlof.”

Drietalige opvoeding

Michael: „Aya wordt met drie talen opgevoed. Ik praat Nederlands, Aybike Turks en op het kinderdagverblijf hoort ze Engels. Dan kan Aya ook met de familieleden van Aybike praten. En onze vrienden zijn bijna allemaal expats, dus die spreken ook Engels. Ze spreekt nog niet alle drie de talen, maar ze snapt de woorden wel.”

Aybike: „Soms zeg ik iets in het Engels tegen Micheal, omdat ik niet wil dat ze het hoort. Maar dan zie ik toch dat ze het heeft opgepikt.”

Michael: „We hebben afgesproken dat ik Aya altijd naar bed breng. Dat is goed om geen hechtingsproblemen te krijgen, soms zijn kinderen die lang borstvoeding krijgen heel erg aan de moeder gehecht.”

Ruzieën over de kattenbak

Aybike: „Onze avond start als Aya in bed ligt. Ik ga vaak nog even naar boven op de computer werken. En als afsluiting van de avond gaan we samen series kijken. ’s Avonds doen we niets meer aan het huishouden. We hebben een schoonmaker, en ik ben net wat vaker overdag thuis, dan doe ik het meeste wat er verder moet gebeuren. De was, de boodschappen, de rommel opruimen. Mannen zijn volgens mij een beetje rommeliger.”

Michael: „Ik help mee met het avondeten en de afwas. Al is de namiddag ook een heel druk moment op de dag, Aya is dan een beetje hangerig. Meestal probeer ik dan met haar te spelen.”

Aybike: „We ruziën soms over wie de kattenbak moet verschonen. Omdat ik telkens borstvoeding gaf of zwanger was, hoefde ik het niet te doen.”